Kunnaneläinlääkäri ottaa turkistarhoilta koronaseurantanäytteitä

Minkki- ja supikoiratarhoilla tehdään koronavirusseurantaa. Tarhaajat lähettävät Ruokaviraston laboratorioon näytteeksi kuolleita tai sairauden takia lopetettuja minkkejä ja supikoiria. Nahkonnan jälkeen, kun tarhoilla on vain jalostuseläimet, kuolleita tai sairaana lopetettuja eläimiä ei todennäköisesti tule seurannan vaatimaa määrää. Kunnaneläinlääkäri käy tällöin ottamassa elävistä eläimistä näytteitä kaikilta minkki- ja supikoiratarhoilta vähintään kerran ennen penikointikauden alkua.

Kunnaneläinlääkäri valvoo näytteenottokäynnin yhteydessä muun muassa sitä, noudattavatko yli 500 aikuisen siitoseläimen tarhat tautisuojausvaatimuksia ja työntekijöiden koronatestausvaatimuksia. Kunnaneläinlääkäri noudattaa tarhoilla käydessään tautisuojaustoimenpiteitä, jotta ei levitä tarhoille tai tarhojen välillä tauteja.

Vaikka kunnaneläinlääkäri käy ottamassa näytteitä, tarhaajan pitää silti jatkossakin lähettää näytteitä tutkittavaksi Ruokavirastoon. Vaikka tarhalla esiintyisi vain vähän kuolleisuutta, on yksittäisetkin kuolleet tai sairaana lopetetut eläimet tärkeä lähettää näytteeksi koronaseurantaan.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 17.12.2021