SARS-CoV-2 -seurantatutkimukset turkistarhoilla

Ruokavirasto käynnisti joulukuussa 2020 koronavirusseurannan, joka koskee kaikkia turkistarhoja, jotka kasvattavat minkkejä tai muita näätäeläimiä. Seurantaa on tarkoitus jatkaa vähintään vuoden 2021 kesään saakka, mutta seurantasuunnitelmaa muutetaan tarvittaessa. Alkuvuoden 2021 aikana seuranta aloitetaan myös suomensupeja kasvattavilla turkistarhoilla.

Turkistarhaajien tulee lähettää itsestään kuolleita tai heikkokuntoisina lopetettuja turkiseläimiä säännöllisesti Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi. Tarhaajat ovat saaneet tarkemmat ohjeet näytteiden lähettämisestä aluehallintoviraston tai kunnaneläinlääkärin kautta. Ruokavirasto vastaa näytteiden tutkimuskustannuksista.

Turkiseläinten koronavirusseurannan tulokset (tarhaajien lähettämät näytteet):

Tutkittu näytemäärä Näytteitä lähettäneet tarhat Tulokset
2500 kpl 200 kpl Ei todettuja SARS-CoV-2-tapauksia

Yhden kerran tutkittuja tarhoja on 46, kaksi kertaa tutkittuja on 15, kolme kertaa tutkittuja on 33, neljä kertaa tutkittuja on 36, viisi kertaa tutkittuja on 58 ja kuusi kertaa tutkittuja on 12. (Päivitetty 19.4.2021)

Lisäksi kunnaneläinlääkärit toteuttavat turkistarhoilla näytteenottoja, joissa otetaan näytteitä elävistä eläimistä. Näytteet otetaan seuraavissa tilanteissa:

  • Turkistarhalla epäillään koronavirustartuntaa eläinten oireiden tai lisääntyneen kuolleisuuden perusteella tai tarhalla työskentelevällä henkilöllä on todettu koronavirustartunta.
  • Turkistarhalta ei ole lähetetty Ruokavirastoon kuolleita minkkejä tai suomensupeja seurantatutkimusta varten, esim. sen vuoksi, että tarhalla ei ole kuollut eläimiä.
  • Turkistarhalta siirretään muille tarhoille minkkejä tai suomensupeja jalostus- tai siitoseläimiksi.

Alustava kartoitustutkimus 2020

Ruokavirasto toteutti marraskuussa 2020 minkkitarhoilla koronavirustartuntoja selvittävän kartoituksen. Näytteenottoon valittiin yhteensä 30 minkkitarhaa kymmenen kunnan alueella Kalajoella, Kauhavalla, Kaustisella, Kokkolassa, Korsnäsissä, Mustasaaressa, Närpiössä, Pedersöressä, Uusikaarlepyyssä ja Vöyrissä. Kuntien valinnassa huomioitiin alueellinen ihmisten koronaepidemian tilanne ja minkkien tuotantomäärät. Näytteeksi otettiin itsestään kuolleita minkkejä, jotka kunnaneläinlääkäri toimitti Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi. Pandemian aiheuttanutta koronavirusta (SARS-CoV-2) ei todettu.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 19.4.2021