Sinikielitauti eli bluetongue

Sinikielitauti eli bluetongue on polttiaisten (Culicoides spp.) levittämä märehtijöiden virustauti. Sen aiheuttaja on orbivirus, josta tunnetaan 24 eri serotyyppiä. Tautia esiintyy kotieläiminä pidetyissä ja luonnonvaraisissa märehtijöissä sekä kamelieläimissä (alpakka, laama). Sinikielitautia ei ole todettu Suomessa.

Sinikielitauti ei tartu ihmiseen.

Oireet

Itämisaika on 4–12 vuorokautta. Kaikki tartunnan saaneet eläimet eivät oireile tai niiden oireet voivat olla erittäin lieviä. Kaikkia oireita ei ilmene samalla eläimellä tai edes samassa karjassa. Vakavimmat oireet todetaan yleensä lampailla, naudat ovat usein oireettomia. Joillakin lampailla kieli voi taudin loppuvaiheessa turvota ja muuttua sinertäväksi verenkiertohäiriön vuoksi. Tauti on nimetty tämän harvinaisen oireen mukaan.

Oireet naudoilla:

 • sierainvuoto
 • turvotus kaulan ja pään alueella, erityisesti silmien ja turvan ympärillä
 • punoittavat ja vuotavat silmät
 • haavaumat suussa
 • kuolaaminen, maiskuttelu ja hampaiden narskuttelu
 • turvotus tai punoitus vetimissä ja häpyalueella
 • ontuminen ja sorkkarajan turvotus
 • kuume ja huonokuntoisuus.

Oireet lampailla:

 • silmä- ja sierainvuoto, joka muuttuu paksuksi ja karstaiseksi
 • kuolaaminen turvotuksen ja/tai suussa olevien haavaumien vuoksi
 • kuume ja huonokuntoisuus
 • turvotus kaulan ja pään alueella erityisesti silmien ja turvan ympärillä
 • voimakas ontuminen, haluttomuus nousta jalkeille
 • sorkkarajan turvotus ja punoitus
 • nahanalaiset ja ihonsisäiset verenvuodot
 • vaikeutunut hengitys
 • turvotus ja sinerrys kielessä.

Muilla märehtijöillä voi esiintyä samankaltaisia oireita kuin naudoilla tai lampailla.

Taudin määritys ja näytteenotto

Diagnoosin varmistamiseksi tarvitaan elävistä eläimistä EDTA- ja seerumiverinäytteet. Äskettäin kuolleista tai abortoituneista tai kuolleista vastasyntyneistä eläimistä otetaan kudosnäytteet pernasta, maksasta, imusolmukkeista ja keuhkoista sekä verta sydämestä. Abortoituneista ja vastasyntyneistä eläimistä otetaan näytteeksi myös aivokudosta. Vasta-aineet voidaan osoittaa seerumista ja virus EDTA-verestä ja kudosnäytteistä.

Leviäminen

Sinikielitautia aiheuttava bluetonguevirus (BTV) leviää pääasiassa vertaimevien hyönteisten, polttiaisten välityksellä. Polttiaiset saavat tartunnan virusta kantavasta märehtijästä ja siirtävät tartuntaa muihin märehtijöihin seuraavilla syöntikerroilla. Virus voi tarttua eläimestä toiseen myös sperman välityksellä, emosta sikiöön istukan kautta ja vastasyntyneeseen maidon välityksellä. Myös uudelleen käytetyt, viruksella saastuneet injektioneulat voivat levittää tautia eläinten välillä. Sinikielitauti ei leviä elintarvikkeiden välityksellä eikä tartu ihmisiin. Lampailla viruksen löytyminen verestä toisin sanoen viremia kestää 3–20 vuorokautta. Naudoilla tartunta on usein oireeton ja viremia voi kestää jopa 60 vuorokautta. Tästä syystä naudat ovat tärkeitä taudin leviämisen kannalta.

Vastustaminen ja ennaltaehkäisy

Bluetongue on lakisääteisesti vastustettava eläintauti. Se luokitellaan helposti leviäväksi eläintaudiksi, mikä tarkoittaa, että eläinlääkäreillä sekä eläimen omistajalla tai haltijalla on välitön ilmoitusvelvollisuus virkaeläinlääkärille epäillessään eläimen sairastavan tautia. Epäilyn perusteella eläimen pitopaikalle määrätään eläinten siirto- ja muita rajoituksia mahdollisen tartunnan leviämisen estämiseksi, kunnes tauti on joko vahvistettu tai saatu suljettua pois laboratoriotutkimuksissa. Jos tilalla todetaan sinikielitauti, perustetaan tilan ympärille suoja- ja valvontavyöhykkeet, joilla taudille herkkien eläinten liikkumista ja kuljetuksia on rajoitettu. Toimenpiteistä sinikielitautiepäilyn tai todetun tartunnan yhteydessä on säädetty neuvoston direktiivissä 2000/75/EY ja komission asetuksessa 1266/2007/EY.

Taudin tärkein ennaltaehkäisykeino on varmistaa, ettei tartuntaa kantavia märehtijöitä tuoda maahan. Tuonti onkin suositeltavaa ajoittaa talvikauteen, jolloin polttiaisten aktiivisuus on vähäisintä. Lisäksi maahan tuotavilta eläimiltä vaaditaan joko rokotus tai tutkimus viruksen varalta. Tautia vastustetaan rokotuksin maissa, joissa tautia esiintyy.

Seuranta

Sinikielitaudin esiintymistä seurataan Suomessa vuosittain säännöllisesti otettavin näyttein nautakarjoista, lampaista ja vuohista sekä luonnonvaraisista märehtijöistä. Lisäksi seurataan polttiaisten esiintymistä.

Esiintyminen Suomessa

Sinikielitautia esiintyy kaikissa maanosissa, mutta sitä ei ole toistaiseksi todettu Suomessa.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.11.2018