Trikinelloosi

Trichinella-suvun loiset (trikinellat tai trikiinit) ovat pieniä sukkulamatoja. Aikuiset madot ovat suolistoloisia, toukkamuodot elävät ja kehittyvät tartuntakykyisiksi saman isäntäeläimen lihaksissa. Trikinellojen aiheuttamaa tautia kutsutaan trikinelloosiksi (trikinoosiksi).

Trikinelloja on olemassa useita lajeja, joista Euroopassa ja Suomessa esiintyy neljä. Kaikki ovat ihmisille tartunnallisia, mutta merkittävin on Trichinella spiralis, jonka tärkein isäntäeläin on sika. Suomalaisissa villieläimissä yleisin laji on Trichinella nativa, joka on sopeutunut arktisiin oloihin. Se kestää hyvin jäätymistä toisin kuin T. spiralis. Etelämpänä Euroopassa Trichinella britovi on yleinen laji. Lintuihin pystyy tarttumaan yksi laji, Trichinella pseudospiralis.

Trikinelloosi on zoonoosi; sitä esiintyy monilla eläinlajeilla ja se voi tarttua myös ihmiseen.

Oireet

Suolistovaiheen tartunta ilmenee ripulina ja vatsakipuina. Kun toukat lähtevät suolistosta leviämään lihaksiin, saattaa esiintyä hyvin monenlaisia oireita. Eläimillä nousee usein kuume ja ne voivat olla väsyneitä ja haluttomia. Ihmisillä on todettu monenlaisia, jopa hengenvaarallisia oireita, kuten kuumetta, hengitysvaikeuksia, silmätulehduksia, turvotusta, sydänlihastulehdusta sekä yleistä kipuilua. Kuitenkin monilla eläinlajeilla tietyt trikinellalajit eivät aiheuta juurikaan oireita edes voimakkaina tartuntoina. Esimerkiksi sika sietää hyvin T. spiralis –lajia, joka taas voi aiheuttaa ihmisessä voimakkaita oireita. Myös supikoira kestää hyvin trikinelloja.

Taudin määritys ja näytteenotto

Trikinelloja etsitään lihasnäytteistä. Näytteet otetaan tietyistä lihaksista, joita loisen on todettu suosivan. Sialla näyte otetaan pallealihaksesta. Villieläimillä pallean lisäksi tutkitaan yleensä poskilihakset, myös kieli tai etujalan lihas voi sopia tutkimukseen. Tutkimuksessa lihaspala hajotetaan mahalaukun olosuhteita jäljittelevässä nesteessä, jolloin lihassoluihin koteloituneet toukat vapautuvat nesteeseen. Tämän jälkeen neste tutkitaan mikroskoopilla. Menetelmää kutsutaan digestiomenetelmäksi. Loisia voi nähdä myös lihaksesta otetussa koepalassa histologisessa tutkimuksessa. Vanha tutkimusmenetelmä on niin sanottu kompressorimenetelmä, jossa pieniä lihapaloja puristetaan lasilevyjen väliin ja ne tarkastetaan suurentavalla katselulaitteella, trikinoskoopilla. Virallisessa lihantarkastuksessa käytetään nykyään vain digestiomenetelmää, joka on todettu tarkimmaksi menetelmäksi.

Ihmisillä tartunnan varmistamiseksi tarvitaan useita testejä, verinäytteitä ja lihaskoepaloja. Lisäksi potilaan kertomat esitiedot mahdollisista tartunnanlähteistä ovat tärkeitä.

Leviäminen

Trikinellatartunnan voi saada syömällä lihaa, joka sisältää loisen kapseloituneita toukkia. Ruoansulatuskanavassa toukat vapautuvat kapselistaan ja niistä kehittyy aikuisia matoja. Suolistossa madot lisääntyvät ja elävänä syntyneet toukat vaeltavat verenkierron mukana lihaksiin, joissa ne kapseloituvat ja säilyvät tartuntakykyisinä jopa vuosia. Toukat voivat vaeltaessaan ja kapseloituessaan aiheuttaa vakavia, jopa kuolemaan johtavia oireita, esimerkiksi ihmisillä hengityslihasten halvaantumista ja sydänlihastulehdusta. Kun eläin joutuu toisen saaliiksi, tartunta siirtyy eteenpäin. Trikinelloosi onkin pääasiassa lihansyöjien sairaus.

Vastustaminen ja ennaltaehkäisy

Trikinelloosi on viipymättä ilmoitettava eläintauti ja eläinlääkärin on ilmoitettava virkaeläinlääkärille kuntaan tai aluehallintovirastoon epäillessään tai todetessaan eläimen sairastavan tautia. 

Teurastamoilla tutkitaan kaikki siat, hevoset ja tarhatut villisiat trikinellojen varalta. Riistaeläimistä tutkittavia lajeja ovat karhu, ilves, villisika ja hylje. Ihmisravinnoksi käytettävä liha, jossa voi mahdollisesti olla Trichinella-toukkia, tulisi tutkia niiden varalta. 

Trikinellat tuhoutuvat kuumennuksessa. Lämpötila +70 °C riittää trikinellatoukkien tuhoamiseen.

Aikaisemmin suositeltiin käytettäväksi pakastusta toukkien tuhoamiseen lihasta. Suomessa tiedetään esiintyvän pakkasta kestävää trikinellalajia, joten pakastusta ei enää voida suositella keinoksi suojautua tartunnalta.

Seuranta

Suomessa Ruokavirasto seuraa trikinellojen esiintymistä luonnoneläimissä vuosittain metsästäjiltä saatavien eläinnäytteiden avulla.

Esiintyminen Suomessa ja muualla

Suomessa trikinellatartuntoja esiintyy melko yleisesti petoeläimillä etenkin Etelä-Suomessa. Eniten tartuntoja tavataan tutkimusten mukaan ketuissa, supikoirissa ja ilveksissä. Karhuissa ja villisioissakin loista on todettu, ja myös yksi harmaahylkeen tartunta on todettu. Lihaa syövissä linnuissa trikinellaa esiintyy harvinaisena. 
Trikinelloja esiintyy maailmanlaajuisesti, mutta esiintyvyys suomalaisessa luonnossa on erityisen korkea. Kaikkiaan tunnetaan 8 lajia ja lisäksi 4 genotyyppiä, joita ei vielä ole määritelty omiksi lajeikseen.

Sivu on viimeksi päivitetty 4.1.2022