Rekisteröityminen kasvinterveysrekisteriin

Kenen pitää kuulua rekisteriin?

Ruokaviraston kasvinterveys- ja taimiaineistorekisteriin pitää rekisteröityä, jos ammattimaisesti tuottaa, markkinoi, tuo EU:n ulkopuolelta tai vie EU:n ulkopuolelle tuotteita, joiden mukana karanteenituhoojat voivat levitä. Rekisteröitymisen yhteydessä haetaan kasvipassin tai ISPM 15 -merkin käyttöoikeus silloin, kun yrityksen toiminta sitä edellyttää.

Esimerkiksi seuraavien ryhmien ammattimaisten toimijoiden pitää rekisteröityä. Tarkemmin voit katsoa rekisteröitymisvaatimukset täältä

 • Puutarhakasvien taimiaineiston, taimitarhakasvien, ruukku- ja ryhmäkasvien sekä perunan tuotanto
 • Puutarhatukut, puutarhamyymälät, viherrakentajat
 • Perunapakkaamot ja -tukut
 • Kasvinterveystodistusta vaativien kasvien ja tuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta
 • Kasvinterveystodistusta vaativien kasvien ja tuotteiden vienti EU:n ulkopuolelle

Ajankohtaista: Touko-asiointipalvelu tulossa käyttöön

Rekisteröityminen kasvinterveys- ja taimiaineistorekistereihin hoidetaan jatkossa Touko-asiointipalvelussa. Palvelu avataan käyttäjille siten, että Ruokaviraston rekisteriin jo kuuluvat yritykset kutsutaan päivittämään rekisteritietonsa palvelussa vaiheittain vuonna 2020. Kutsu lähetetään rekisterissä tällä hetkellä oleviin sähköpostiosoitteisiin. Mikäli yrityksiä ei tavoiteta tai rekisteritietoja ei päivitetä määräpäivään mennessä, ottavat kasvintarkastajat yhteyttä yrityksiin.

Touko-asiointipalvelussa käyttäjät voivat

 • Päivittää rekisteritietonsa vuosittain 30.4. mennessä (esimerkiksi muutokset toiminnassa, yhteystiedoissa ja yhteyshenkilöissä sekä omistajavaihdokset).
 • Hakeutua kasvinterveys- ja taimiaineistorekistereihin
 • Hakea kasvipassin, taimitodistuksen ja ISPM 15 -merkin käyttöoikeutta
 • Ladata viimeisimpiä tarkastuspöytäkirjoja, tutkimustodistuksia ja päätöksiä

Touko-asiointipalvelua voivat käyttää yritykset, jolla on Y-tunnus.
Jos yritykselläsi ei ole Y-tunnusta, voit hoitaa rekisteröitymiseen liittyvät asiat sähköpostitse: kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi.

Touko-palvelun käyttö

1. Käyttöoikeuksien hakeminen

Hae ensin valtuus Touko-palvelun käyttöön Suomi.fi -sivustolla. Voit asioida yrityksen puolesta, jos sinulle on merkitty kaupparekisterissä tai Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ) edustamisoikeus yritykseen tai organisaatioon.Toukoon pääset kirjautumaan vasta kun sinulla on valtuus Touko-palvelun käyttöön.

2. Toukoon kirjautuminen

 1. Kirjaudu Touko-palveluun osoitteessa https://touko.ruokavirasto.fi 
  • Jos et pääse sisälle palveluun, ei Suomi.fi-valtuutesi ole kunnossa. Voit kysyä apua Yritys-Suomen puhelinpalvelusta (arkisin klo 9-16.15), puh. 0295 020 500.
 2. Kun pääset kirjautumaan palveluun, valitse yritys, jonka puolesta haluat asioida. Katso kuvakaappaukset yrityksen valinnasta vaihe vaiheelta (pdf)

3. Rekisterihakemuksen tai muutosilmoituksen tekeminen Toukossa


Rekisteröityminen on maksullista

Rekisteröitymisen yhteydessä maksetaan rekisteröintiä edeltävän tarkastuksen maksu sekä rekisteröitymismaksu. Kasvipassin ja ISPM 15 -merkin käyttöoikeudet sisältyvät näihin maksuihin. Hinnat Ruokaviraston hinnastossa / Kasvintuotanto ja lannoitteet: Kasvinterveys ja taimiaineistot > Tarkastukset ja valvonta > Kasvinterveys- ja taimiaineistolainsäädännön edellyttämät rekisteröinnit ja rekisteröintitarkastukset.

Yhteydenotot

 • Apua käyttöoikeuden eli valtuuksien hakemiseen: Yritys-Suomen puhelinpalvelusta (arkisin klo 9-16.15), puh. 0295 020 500
 • Apua Touko-palvelun käyttöön: kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 18.1.2021