Rekisteröityminen kasvinterveysrekisteriin

Kenen pitää kuulua rekisteriin?

Ruokaviraston kasvinterveys- ja taimiaineistorekisteriin pitää rekisteröityä, jos ammattimaisesti tuottaa, markkinoi, tuo EU:n ulkopuolelta tai vie EU:n ulkopuolelle tuotteita, joiden mukana karanteenituhoojat voivat levitä. Rekisteröityminen perustuu kasvinterveyslainsäädäntöön. Rekisteröitymisen yhteydessä haetaan kasvipassin tai ISPM 15 -merkin käyttöoikeus silloin, kun yrityksen toiminta sitä edellyttää.

Esimerkiksi seuraavien ryhmien ammattimaisten toimijoiden pitää rekisteröityä. Tarkemmin voit katsoa rekisteröitymisvaatimukset täältä

 • Puutarhakasvien taimiaineiston, taimitarhakasvien, ruukku- ja ryhmäkasvien sekä perunan tuotanto
 • Puutarhatukut, puutarhamyymälät, viherrakentajat
 • Verkkokaupat yms., joissa myydään monivuotisia avomaan puutarhakasveja
 • Perunapakkaamot ja -tukut
 • Kasvinterveystodistusta vaativien kasvien ja tuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta
 • Kasvinterveystodistusta vaativien kasvien ja tuotteiden vienti EU:n ulkopuolelle

Ajankohtaista: Rekisteröidyt yritykset päivittävät tietonsa Touko-asiointipalvelussa

Rekisteröityminen kasvinterveys- ja taimiaineistorekistereihin hoidetaan jatkossa Touko-asiointipalvelussa. Palvelu avataan käyttäjille siten, että Ruokaviraston rekisteriin jo kuuluvat yritykset kutsutaan päivittämään rekisteritietonsa palvelussa vaiheittain vuodesta 2020 alkaen. Kutsu lähetetään rekisterissä tällä hetkellä oleviin sähköpostiosoitteisiin. Mikäli yrityksiä ei tavoiteta tai rekisteritietoja ei päivitetä määräpäivään mennessä, ottavat kasvintarkastajat yhteyttä yrityksiin.

Touko-asiointipalvelussa käyttäjät voivat

 • Päivittää rekisteritietonsa vuosittain 30.4. mennessä (esimerkiksi muutokset toiminnassa, yhteystiedoissa ja yhteyshenkilöissä sekä omistajavaihdokset).
 • Hakeutua kasvinterveys- ja taimiaineistorekistereihin
 • Hakea kasvipassin, taimitodistuksen ja ISPM 15 -merkin käyttöoikeutta
 • Ladata viimeisimpiä tarkastuspöytäkirjoja, tutkimustodistuksia ja päätöksiä

Touko-asiointipalvelua voivat käyttää yritykset, jolla on Y-tunnus.
Jos yritykselläsi ei ole Y-tunnusta, voit hoitaa rekisteröitymiseen liittyvät asiat sähköpostitse: kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi.

Rekisteröitymisen yhteydessä yritys nimeää kasvinterveysvastaavan

Kasvinterveysvastaava huolehtii kasvinterveyslainsäädäntöön liittyvien velvoitteiden noudattamisesta, esimerkiksi kasvipassin tai ISPM 15 -merkinnän asianmukaisesta käytöstä. Jos yritys myöntää kasvipasseja, kasvinterveysvastaava suorittaa Ruokaviraston verkkokoulutuksen. 

Yritys nimeää kasvinterveysvastaavan Touko-palvelussa rekisteröitymisen yhteydessä. Jos yrityksellä on useita toimipaikkoja, jokaiselle niistä tulee nimetä kasvinterveysvastaava, joka toimii paikan päällä kasvintarkastajien yhteyshenkilönä. Rekisteröitymisen ja rekisteritietojen päivittämisen voi kuitenkin hoitaa yksi henkilö kaikkien toimipaikkojen puolesta. Myös tämä henkilö voidaan nimetä kasvinterveysvastaavaksi.  

Touko-palvelun käyttö

1. Käyttöoikeuksien hakeminen

Voit kirjautua suoraan Touko-palveluun, jos sinulle on merkitty kaupparekisterissä tai Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ) edustamisoikeus yritykseen tai organisaatioon (esimerkiksi toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja).

Kuitenkin, jos yhtiöjärjestykseen on kirjattu, ettei voi hoitaa yksin yrityksen asioita, on haettava Yritys-Suomelta valtuudet kirjautua Toukoon. Yhteystiedot ovat sivun alalaidassa.

Suositus on, että ainakin kasvinterveysvastaaville annetaan valtuudet Touko-palveluun. Se tehdään Suomi.fi -sivustolla.

Jos kyseessä on esimerkiksi kunta, seurakunta, kuolinpesä tms., jolla ei ole nimettyä henkilöä, jolla olisi edustamisoikeus, on vaihtoehtoinen valtuuttamistapa olemassa:

https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/asiointi/sahkoinen-asiointi/hyrra/suomi-fi-valtuutus/nain-teet-valtuushakemuksen/

2. Toukoon kirjautuminen

 1. Kirjaudu Touko-palveluun osoitteessa https://touko.ruokavirasto.fi 
  • Palvelu toimii parhaiten Chrome- Firefox- ja Safari -selainten uusimmilla versioilla.
  • Jos et pääse sisälle palveluun, ei Suomi.fi-valtuutesi ole kunnossa. Voit kysyä apua Yritys-Suomen puhelinpalvelusta (arkisin klo 9-16.15), puh. 0295 020 500.
 2. Kun pääset kirjautumaan palveluun, valitse yritys, jonka puolesta haluat asioida. 

3. Rekisterihakemuksen tai muutosilmoituksen tekeminen Toukossa


Rekisteröityminen on maksullista

Rekisteröitymisen yhteydessä maksetaan rekisteröintiä edeltävän tarkastuksen maksu sekä rekisteröitymismaksu. Kasvipassin ja ISPM 15 -merkin käyttöoikeudet sisältyvät näihin maksuihin. Hinnat Ruokaviraston hinnastossa / Kasvintuotanto ja lannoitteet: Kasvinterveys ja taimiaineistot > Tarkastukset ja valvonta > Kasvinterveys- ja taimiaineistolainsäädännön edellyttämät rekisteröinnit ja rekisteröintitarkastukset.

Yhteydenotot

 • Apua käyttöoikeuden eli valtuuksien hakemiseen: Yritys-Suomen puhelinpalvelusta (arkisin klo 9-16.15), puh. 0295 020 500
 • Apua Touko-palvelun käyttöön: kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 29.12.2021