Luomukorvaus

Tuet uudistuvat vuonna 2023

Tietoa maataloustukien muutoksista

Luonnonmukaisesta kasvi- tai kotieläintuotannosta maksetaan korvausta luomusitoumuksen perusteella. Sitoumus koskee pääsääntöisesti kaikkia tilan korvauskelpoisia lohkoja. Avomaanvihannesten viljelyssä voit kuitenkin antaa sitoumuksen myös pelkästään niistä lohkoista, joilla viljelet sitoumuskauden aikana avomaan vihanneksia.

Korvauksen määrä

Jos sinulla on kasvitila, voit saada korvausta 160 euroa/ha vuodessa.

Jos harjoitat luonnonmukaista kotieläintuotantoa, maksetaan korotusta 134 euroa/ha. Kotieläintilallasi on tällöin oltava korvauskelpoista sitoumushehtaaria kohti vähintään 0,3 eläinyksikköä luonnonmukaisesti kasvatettuja eläimiä.

Avomaan vihannesten viljelyssä olevista aloista korvausta maksetaan 600 euroa/ha.

Hakeminen 2022

Vuonna 2022 voit hakea uutta luomusitoumusta ja liittää voimassa olevaan sitoumukseen lisäalaa palauttamalla lomakkeen 215 Ely-keskukseen viimeistään 15.6.2022.

Lisäksi sitoumuksiin, jotka päättyvät 30.4.2022, voit hakea vuoden jatkoa päätukihaussa 15.6. mennessä. Jos et hae jatkoa, sitoumuksesi päättyy.

Päätukihaun yhteydessä voit myös:

  • Vaihtaa sitoumuksesi tilatyyppiä
  • Liittää sitoumukseen toiselta luomusitoumukselta siirtyvät lohkot ilmoittamalla ne päätukihakemuksellasi.

Jos olet antanut sitoumuksen luonnonmukaisesta kotieläintuotannosta vuonna 2017, palauta ELY-keskukseen kuitti kotieläinten tai kotieläintuotteiden myynnistä viimeistään 15.6.2022, jos et vielä ole kuittia palauttanut.

Jos olet antanut luomusitoumuksen 2017, mutta olet käyttänyt pääosan sadosta omille tavanomaisille eläimille viisi ensimmäistä sitoumusvuotta, sinun tulee joko siirtää eläimet luonnonmukaiseen tuotantoon 30.4.2022 tai aloittaa myyntikasvien viljely. Myyntikasveja tulee tällöin ilmoittaa vähintään 30 % vuoden 2022 sitoumusalasta.

Eläinmäärien ilmoittaminen

Eläinmääräilmoitus vuodelta 2021 on tehtävissä 13.1.-2.2.2022. Voit tehdä ilmoituksen Vipu-palvelussa tai lomakkeella 461.

Tee eläinmääräilmoitus siipikarjan määrästä ja ilmoita tuotantotauot kaikista sitoumuksella olevista eläimistä. Tuotantotaukojen ilmoittaminen ei ole välttämätöntä, jos tilasi eläinmäärä täyttää vaaditun eläintiheyden ilman taukojen huomiointia.

Muut eläinmäärätiedot kerätään suoraan eläinrekistereistä.

Tee eläinmääräilmoitus myös siinä tapauksessa, jos haluat käyttää yhteisömuotoisen tilan eläimiä oman tilasi eläintiheyden laskennassa.

Lue lisää eläinmäärien ilmoittamisesta.

Eläinmäärien laskenta

Luonnonmukaisen kotieläintuotannon sitoumuksissa eläinmäärä lasketaan aina ensimmäisenä sitoumusvuonna 1.5. ja 31.12. väliseltä ajalta. Myöhempinä sitoumusvuosina eläimet lasketaankoko kalenterivuodelta eli 1.1.–31.12.

Jos vaihdat eläinlajia, laskenta-ajankohdan alkaminen riippuu siitä, milloin olet ilmoittanut eläimet valvontajärjestelmään. Jos teet ilmoituksen viimeistään 30.12., laskenta alkaa seuraavan kalenterivuoden alusta. Jos teet ilmoituksen viimeistään 30.4., laskenta alkaa sitoumusvuoden alusta, 1.5. alkaen. Laskentajakso päättyy aina kalenterivuoden loppuun.

Sivu on viimeksi päivitetty 28.11.2022