Luomukorvaus

Luonnonmukaisesta kasvi- tai kotieläintuotannosta maksetaan korvausta luomusitoumuksen perusteella. Sitoumus koskee pääsääntöisesti kaikkia tilan korvauskelpoisia lohkoja. Avomaanvihannesten viljelyssä voit kuitenkin antaa sitoumuksen myös pelkästään niistä lohkoista, joilla viljelet sitoumuskauden aikana avomaan vihanneksia.

Muista sitoumusehdot myyntikasvien tuottamisesta ja kotieläintuotteiden myymisestä.

Huomioi, että myyntikasvivaatimus koskee myös osaa kotieläintiloista vuonna 2020.

Vipuneuvoja tarkistaa myyntikasvivaatimuksen

Korvauksen määrä

Jos sinulla on kasvitila, voit saada korvausta 160 euroa/ha vuodessa.

Jos harjoitat luonnonmukaista kotieläintuotantoa, maksetaan korotusta 134 euroa/ha. Kotieläintilallasi on tällöin oltava korvauskelpoista sitoumushehtaaria kohti vähintään 0,3 eläinyksikköä luonnonmukaisesti kasvatettuja eläimiä.

Avomaan vihannesten viljelyssä olevista aloista korvausta maksetaan 600 euroa/ha.

Hakeminen 2020

Vuonna 2015 annetut sitoumukset päättyvät huhtikuussa 2020. Voit hakea sitoumuksen jatkamista kevään päätukihaussa.

Voit hakea uutta luomusitoumusta sekä lisäaloja vanhoihin sitoumuksiin paperilomakkeella 215. Saat lomakkeen sivupalkin linkin kautta.

Myös muut muutokset sitoumukseen, kuten eläinlajin lisäys tai vaihto, tehdään lomakkeella 215.

Toisella luomusitoumuksella viime vuonna olleet lohkot liitetään automaattisesti sitoumuksellesi lisätessäsi ne tukihakemukselle.

Lue tarkemmat tiedot hakemisesta kevään Hakuoppaasta.

Eläinmäärien ilmoittaminen

Eläinmääräilmoitus vuodelta 2019 on tehtävissä 7.1.-17.2.2020. Voit tehdä ilmoituksen Vipu-palvelussa tai lomakkeella 461.

Tee eläinmääräilmoitus siipikarjan määrästä ja ilmoita tuotantotauot kaikista sitoumuksella olevista eläimistä. Tuotantotaukojen ilmoittaminen ei ole välttämätöntä, jos tilasi eläinmäärä täyttää vaaditun eläintiheyden ilman taukojen huomiointia.

Muut eläinmäärätiedot kerätään suoraan eläinrekistereistä.

Tee eläinmääräilmoitus myös siinä tapauksessa, jos haluat käyttää yhteisömuotoisen tilan eläimiä oman tilasi eläintiheyden laskennassa.

Lue lisää eläinmäärien ilmoittamisesta.

Eläinmäärien laskenta

Luonnonmukaisen kotieläintuotannon sitoumuksissa eläinmäärä lasketaan aina ensimmäisenä sitoumusvuonna 1.5. ja 31.12. väliseltä ajalta. Myöhempinä sitoumusvuosina eläimet lasketaankoko kalenterivuodelta eli 1.1.–31.12.

Jos vaihdat eläinlajia, laskenta-ajankohdan alkaminen riippuu siitä, milloin olet ilmoittanut eläimet valvontajärjestelmään. Jos teet ilmoituksen viimeistään 30.12., laskenta alkaa seuraavan kalenterivuoden alusta. Jos teet ilmoituksen viimeistään 30.4., laskenta alkaa sitoumusvuoden alusta, 1.5. alkaen. Laskentajakso päättyy aina kalenterivuoden loppuun.

Sivu on viimeksi päivitetty 26.4.2020