Ikääntyneen paino

Sopivan painon arviointi terveyden näkökulmasta muuttuu iän kertyessä. Kriteerit ylipainolle ja ylipainon merkitys terveydelle ovat iäkkään kohdalla erilaisia, kuin nuoremmilla. Tärkeintä on pitää paino vakaana.

VRN_Ikääntyneen paino2.pngPainoindeksi kertoo pituuden ja painon suhteesta, ja sen avulla voidaan arvioida painon yhteyttä terveyteen. Ikääntyneelle suositellaan terveyden kannalta hieman korkeampaa painoa kuin nuoremmille. 65-vuotta täyttäneillä normaalina painoindeksinä pidetään 24–29 kg/m2. Tätä matalampi painoindeksi ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ikäihmisen ravitsemustila olisi heikentymässä, jos hän on aina ollut hoikka. Painon on tärkeintä pysyä vakaana, ja painonmuutoksiin on syytä kiinnittää huomiota. Tahaton painon lasku on merkki ravitsemustilan ja terveyden heikkenemisestä. Siksi kotona on tärkeä seurata painoa punnitsemalla itsensä säännöllisesti ainakin kerran kuussa. Myös läheiset voivat seurata ikäihmisen painoa ja puuttua asiaan, jos paino alkaa laskea. 

Jos huomaat, että painosi alkaa tahattomasti laskea, asiaan tulee tarttua heti. Äkillisistä muutoksista ruokahalussa ja painossa kannattaa olla yhteydessä terveyskeskukseen tai omaan hoitopaikkaan. Jos tuntuu, että tulet täyteen pienestä määrästä ruokaa, on tärkeää syödä ravintorikasta ruokaa lisäämällä ruoan energia- ja ravintoainepitoisuutta. Ruoan energiapitoisuutta voi helposti kasvattaa, lisäämällä ruokiin kasviöljyjä, rasiamargariinia tai pähkinöitä. Osiossa proteiinia lihaksille kerrotaan, miten ruoan proteiinin määrää päivän ruoissa voi lisätä.

Pääasiat:

  • Kiinnittää huomiota painon muutoksiin.
  • Tahaton painon lasku on merkki heikkenevästä terveydestä.
  • Seuraa painoa säännöllisesti kotona punnitsemalla.
  • Jos painosi alkaa tahattomasti laskea, tulee siihen puuttua heti.
  • Jos ruokahalusi tai painosi muuttuu äkillisesti, ota yhteyttä terveyskeskukseen tai hoitopaikkaasi.
  • Ruokahalun ollessa huono, syö pienempiä ravintorikkaita ruokia useammin.
  • Lisää ruoan energiapitoisuutta lisäämällä ruokaan hyvälaatuisia rasvoja ja proteiinia.
  • Huolehdi, että yöpaasto eli aika iltapalasta aamupalaan, ei veny yli 11 h pitkäksi.

Lue ikääntyneen painonhallinnasta täältä.

Sivu on viimeksi päivitetty 18.12.2023