Hyvä ravitsemus ikääntyessä

Lautaskuvake_sin_teksti.png

Kuvassa ikääntyneen lautasmalli. Ikääntyneiden lautasmalli koostuu kolmasosiin jaetusta lautasesta. 1/3 on proteiinipitoista ruokaa kuten broileria, kalaa, lihaa tai kasviproteiinin lähteitä, 1/3 kasviksia ja 1/3 perunaa tai viljalisäkettä. Lisäksi lautasmalliin kuuluu ruokajuoma, leipä kasvirasvalevitteen kerä, tuore kasvislisäke ja salaatinkastike sekä hedelmä- tai marjapitoinen jälkiruoka.

Kuvassa ikääntyneen lautasmalli. Ikääntyneiden lautasmalli koostuu kolmasosiin jaetusta lautasesta. 1/3 on proteiinipitoista ruokaa kuten broileria, kalaa, lihaa tai kasviproteiinin lähteitä, 1/3 kasviksia ja 1/3 perunaa tai viljalisäkettä. Lisäksi lautasmalliin kuuluu ruokajuoma, leipä kasvirasvalevitteen kerä, tuore kasvislisäke ja salaatinkastike sekä hedelmä- tai marjapitoinen jälkiruoka.

Monipuolinen ruoka ylläpitää toimintakykyä

Hyvälaatuinen ja monipuolinen ruoka ylläpitää toimintakykyä ja edistää hyvinvointia. Vanhetessa päivittäisen liikunnan määrä usein vähenee. Samalla pienenee lihasvoima, lihasten ja muun rasvattoman kudoksen määrä kehossa. Vähentynyt fyysinen aktiivisuus ja lihasten määrän väheneminen johtaa energiankulutuksen pienenemiseen, jolloin ruokahalu ja syödyn ruoan määrä vähenevät. Jos syöminen jää liian vähäiseksi ja ruokavalion laadussa on puutteita, voi energian, proteiinin tai muiden ravintoaineiden saanti jäädä tarvetta pienemmäksi.

Monipuolinen ruoka, jossa on vain vähän suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja, riittävästi proteiinia ja muita ravintoaineita, suojaa sydäntä ja aivoja myös korkeassa iässä. Vihanneksia, juureksia, sieniä, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä runsaasti ja monipuolisesti. Terveyttä ja hyvinvointia edistävä ruokavalio sisältää lisäksi kalaa, palkokasveja, hyvälaatuisia rasvoja, pähkinöitä, täysjyväviljoja, sopivasti maitovalmisteita ja vaaleaa lihaa. Sairaudet ja suun terveyteen liittyvät ongelmat voivat vähentää syödyn ruoan määrää ja rajoittaa mahdollisuuksia syödä monipuolisesti ja riittävästi. Painon vakaana pitäminen on ikääntyessä erityisen tärkeää. Tahaton painon lasku on merkki heikkenevästä terveydestä. Se on terveyden kannalta huono asia myös ylipainoiselle.

Riittävä ravinnonsaanti ja hyvä ravitsemustila ylläpitävät toimintakykyä, ehkäisevät sairauksien syntyä sekä auttavat ikäihmistä toipumaan ja kuntoutumaan. Säännöllinen ruokailurytmi edistää jaksamista ja auttaa pitämään ruokavalion monipuolisena. Ruokailuhetken on hyvä olla virkistävä ja mielihyvää tuottava. 

Lue lisää ikääntyneen hyvästä ravitsemuksesta täältä. 

 

Ravitsemusopas ikääntyneille- lehtisessä on esitetty pähkinänkuoressa ruokasuositukset ikääntyneille. Se on saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi:

Ravitsemusopas ikääntyneille

Ravitsemusopas.png

Näringsguide för äldre personer

Näringsguide.png

 

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 6.6.2023