Täysjyväviljasta kuitua ja vitamiineja

Viljatuotteet kannattaa syödä aina täysjyväisinä. Täysjyväviljasta tehdyt tuotteet sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja.

Kuvassa täysjyväviljan lähteitä.
 Kuidulla on terveyden kannalta tärkeitä tehtäviä elimistössä. Se tasaa veren sokeri- ja rasva-arvoja ja ehkäisee ummetusta. Kuitu on myös paksusuolen hyvien mikrobien ravinnonlähde. Riittävä kuidun saanti muuttaa suoliston mikrobistoa terveyttä edistävään suuntaan. Naisten tulisi saada kuitua vähintään 25 g ja miesten 35 g päivässä.

Hyviä kuidun lähteitä  

  • täysjyväleipää
  • muut täysjyväviljatuotteet kuten puurohiutaleet, tumma pasta, täysjyväriisi
  • kasvikset
  • palkokasvit
  • pähkinät ja siemenet 

Ummetus on yleinen vaiva

Monesti ikääntyessä liikunnan ollessa vähäistä vatsan toiminta laiskistuu ja ummetus on yleistä. Runsaasti kuitua sisältävä ruoka auttaa ummetuksen ehkäisyssä. Samalla on tärkeää juoda riittävästi ja liikkua mahdollisuuksien mukaan. 

Vinkkejä ummetuksen hoitoon:

  • Juo päivittäin 1,5–2 l nestettä.
  • Syö päivittäin ainakin 1/2 kg kasviksia.
  • Nauti kaikki viljavalmisteet täysjyväisinä: valitse tuotteita, joissa kuitua on ainakin 6 g/100 g.
  • Tilkka öljyä voi auttaa suolen toiminnassa.
  • Kuivattuja, yön yli liotettuja hedelmiä liotusveden kanssa voi nauttia 6–7 päivässä jaksoittain.
  • Siemeniä ja pähkinöitä sellaisenaan tai hienonnettuna voi lisätä ruokiin.
  • Kiivi-hedelmää voi myös kokeilla 2–3 päivässä ummetuksen hoitoon.
  • Liiku mahdollisuuksien mukaan.
  • Tarvittaessa voi kokeilla kuitulisiä.
  • Muista, että suoli toimii parhaiten, kun suolen tyhjennys on säännöllistä.

Pajalan puuro on tunnettu ummetuksen hoidossa. Siinä yhdistyvät runsaasti kuitua ja suolen toimintaa vilkastuttavat raaka-aineet. 

 Pajalan puuro ohje:

Ohje yhdelle

  • 2 dl vettä
  • 1 tl pellavansiemeniä
  • 1 kuivattu luumu
  • 2 kuivattua aprikoosia
  • 2 rkl grahamjauhoja tai ruishiutaleita
  • 2 tl leseitä

Puuro valmistetaan liottamalla pellavansiemeniä, luumuja ja aprikooseja vedessä yön yli. Aamulla ne kiehautetaan, seokseen lisätään jauhot ja leseet ja puuroa haudutetaan noin 15 min.

Sivu on viimeksi päivitetty 18.12.2023