Suolaa vain vähän

Terveyden kannalta runsas suolankäyttö voi aiheuttaa ongelmia, sillä se nostaa verenpainetta ja aiheuttaa turvotusta. Liiallinen suola rasittaa sydäntä, keuhkoja ja munuaisia ja on haitallista verenkierrolle sekä aivoterveydelle. Suolan käytön vähentäminen siis kannattaa!

VRN_Suolaa vain vähän.png

Suolan on tarkoitus korostaa ruuan makuja, mutta liikaa käytettynä se vie tilaa muilta ja tekee makuelämyksestä tylsän. Kuvassa on mausteita ja yrttejä, joilla voit korvata ruuanlaitossa osan suolasta. Kun käytät suolaa, valitse jodioitua suolaa.

Liika suolan saanti nostaa verenpainetta ja aiheuttaa turvotusta. Liika suola rasittaa sydäntä, keuhkoja ja munuaisia ja on haitallista verenkierrolle ja aivoterveydelle. Suuri osa käyttämistämme elintarvikkeista on jo valmiiksi suolattu. Siksi suolan saannin vähentäminen voi tuntua vaikealta. Makuaisti tottuu vähäsuolaisempaan ruokaan noin kahdessa viikossa: anna siis itsellesi hieman aikaa uusiin makuihin totutteluun.

Seuraavassa vinkkejä siitä, miten voit vähentää suolaa omissa ruoissasi: 

 • Valitse vähemmän suolaa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Käytä ruuanlaitossa suolaa vain niukasti, tai ripottele suolaa vain vähän valmiin ruuan päälle.
 • Vähennä suolaa käyttämällä yrttejä ja mausteita ruoan maustamisessa. Vähennä aluksi määrää noin neljänneksellä. Tee sama myös liemikuutioiden tai esim. soijakastikkeen kanssa.
 • Tarkista, että tuotteen valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa, ja osta myös kotiin jodisuola.Jodi on välttämätön kivennäisaine myös ikääntyneelle.
 • Leivän, juuston ja valmisruokien suolapitoisuus olisi hyvä olla korkeintaan 1 %.
 • Vertaa kaupassa tuotteiden suolapitoisuuksia ja valitse ruokia, joissa on vähemmän suolaa.. Sydänmerkki tuotteessa kertoo, että sen suolapitoisuutta on vähennetty muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna.
 • Leivän päällä voi nauttia juuston tai leikkeleiden lisäksi tuoreita vihanneksia, avokadoa tai hedelmäviipaleita.
 • Levitteenä voi kokeilla suolattomia pähkinälevitteitä ja hummusta.
 • Valitse tuoreet liha- ja kalatuotteet mieluiten suolattomana tai jos valitset tuoresuolattuja, älä lisää suolaa ruoanvalmistuksessa lainkaan.
 • Tarkasta valmiiden mausteseoksien tai -tahnojen suolapitoisuus.
 • Makulisäkkeillä voi saada makua ruokaan suolaa lisäämättä.

Kuvassa ruoan makulisäkkeitä kuten ketsuppia, sinappia, margariinia, mausteita, etikkapunajuurta, herkkukurkkuja ja puolukkasurvosta, joilla voi korvata suolan määrää ja saada enemmän makua ruokaan.

Kuvassa on ruoan makulisäkkeitä kuten ketsuppia, sinappia, margariinia, mausteita, etikkapunajuurta, herkkukurkkuja ja puolukkasurvosta. Niillä voi korvata suolan määrää ja saada enemmän makua ruokaan.

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 18.12.2023