Kestävä ruokailu

Kaikki ruuantuotanto kuluttaa luonnonvaroja ja rasittaa ympäristöä. Ei ole kuitenkaan samantekevää, mitä ja miten ruokaa tuotetaan. Kestävästi tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän – ja tekee samalla hyvää terveydelle.

Kuvassa ikääntynyt pariskunta katselee torikojun vihannesvalikoimaa.

Kestävä syöminen koostuu peruspalikoista

Tavallinen kotiruoka on helposti valmistettavissa kestävän keittiön periaatteilla. Suomalaiset ravitsemussuositukset kannustavat syömään runsaasti ja monipuolisesti kasviksia, palkokasveja kuten papuja ja herneitä, täysjyväviljaa, monipuolisesti kalaa, riittävästi pehmeää rasvaa sekä kohtuudella broileria, lihaa ja maitotuotteita. Näiden peruspilareiden mukaan syöminen on ympäristölle ystävällistä sekä hellii sydäntä ja aivoja.

Sopivasti oman tarpeen mukaan syöminen on sekin ympäristöteko ja tukee samalla painonhallintaa.

Vältä hävikkiä

Roskiin joutuva ruoka kuluttaa turhaan ympäristöä ja lompakkoa. Ruokahävikkiä voi vältellä esimerkiksi suunnittelulla, pakkausmerkintöjen avulla, ruokien oikealla säilytyksellä sekä käyttämällä tähteeksi jääneitä ruokia seuraavalla aterialla.

  • Suunnittele viikon ruokalista etukäteen ja kurkkaa kaappeihin ennen kauppareissua.
  • Luota aisteihisi ja käytä elintarvikkeita harkiten myös pakkauksen päivämäärän umpeuduttua. Parasta ennen -päivämäärän ylittänyttä tuotetta ei vielä välttämättä tarvitse heittää pois.
  • Mieti ruokien ja ruuantähteiden säilytys siten, että ne säilyvät käyttökelpoisina mahdollisimman pitkään.

Vanhat ruokakonstit käyttöön

Maapallomme kantokyky ei kestä modernia, tuhlailevaa elämäntapaamme. Vanhoissa hyvissä ruokakonsteissa on paljon sellaista, mitä kannattaa hyödyntää tänäkin päivänä. Kestävästi syömisen ei tarvitse olla hankalaa!

  • Runsaasti kasviksia sisältävä keitto on hyvä arkiruoka. 
  • Hyödynnä tähteet - puuron jämistä voi loihtia pannukakun tai sämpylöitä, eilisen päivällisen kala sopii voileivän väliin ja perunoista on helppo luoda uusia lisukkeita.
  • Syö satokauden mukaan - sesongissa olevat kasvikset, kalat, marjat ja sienet ovat edullisimmillaan ja herkullisimmillaan.
  • Kotimainen kala on erinomainen valinta. Kaupoissa on nykyään tarjolla tuoreen kalan lisäksi kotimaisia kalapihvejä ja pyöryköitä sekä säilöttyä järvikalaa.
  • Naudanlihan sijaan voi valita broilerin ja kalkkunan lihaa, sillä ne ovat lihoista ympäristön kannalta parhaita valintoja.

Lue lisää Kestävä ruoka - terveellistä ja ympäristölle ystävällistä - esitteestä

Sivu on viimeksi päivitetty 12.12.2023