Ruokarytmi

Säännölliset ruokailut edistävät terveyttä, ylläpitävät vireyttä ja auttavat pitämään ruokailun monipuolisena. Kun syöt säännöllisesti, verensokerisi pysyy tasaisena pitkin päivää ja sinulla riittää energiaa arjen askareisiin.

Kuvassa kellonajoin Aamiainen klo 8:00, Lounas klo 12:00, Välipala klo 15:00, Päivällinen klo 17:00 ja Iltapala klo 21:00

Ruokailujen tulisi sisältää kolme pääateriaa, jotka ovat aamiainen, lounas ja päivällinen, ja lisäksi tarvittava määrä välipaloja. Jos pääaterioita jää välistä, voi niitä paikata monipuolisilla ruokaisilla salaateilla, puuroaterioilla tai tavallista runsaammilla monipuolisilla välipaloilla. Säännölliset ruokailut ylläpitävät vireyttä ja auttavat pitämään ruokailun monipuolisena. Huonoin vaihtoehto terveydelle on korvata monipuolisia aterioita kahvittelulla ja syödä pitkin päivää vähäkuituista vaaleaa leipää, sokerikorppuja, suolaisia tai makeita leivonnaisia, voisarvia yms. 

Tärkeää on, että ateriat ja välipalat ovat proteiinipitoisia ja niihin on yhdistetty monipuolisesti vihanneksia, juureksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi:

  • raejuusto marjojen ja hedelmien kera
  • marjarahka, proteiinivanukas
  • täysjyväleipä, jonka päällä kananmunaa/juustoa/kalaa ja kasviksia, juomaksi maitoa/piimää/soijajuomaa
  • proteiinipitoinen pirtelö
  • lämmin leipä kalasäilykkeestä (esim. tonnikalaa, järvikalaa)
  • kasvismunakas pakastevihanneksista

Katso lisää välipalaideoita ja ohjeita täältä

Sivu on viimeksi päivitetty 29.11.2023