Ravitsemus ja liikunta

Ravitsemus ja liikunta kulkevat käsi kädessä

 

Sukupolvi miehiä istuu pukuhuoneessa ja keskustelee siitä, että liikunnan yhteydessä pitää syödä hyvin.

Säännöllinen liikunta ja riittävä syöminen auttavat säilyttämään toimintakyvyn hyvänä myös vanhuudessa. Ikääntyessä kehon koostumus muuttuu, vaikka painossa ei tapahtuisikaan muutoksia. Lihasten ja luuston määrä vähenee, rasvakudoksen määrä kasvaa ja lihakset heikkenevät. Kun liikkuu sopivasti, syö monipuolisesti ja pitää painon tasaisena, lihaksetkin pysyvät kunnossa.

Hyvä ateriarytmi auttaa liikkujaa jaksamaan

Hyvään ateriarytmiin kuuluu kolme pääateriaa: aamiainen, lounas ja päivällinen. Näiden lisäksi voi syödä itselle sopivan määrä välipaloja.

Liikkumaan lähtiessä on hyvä miettiä, että tulee syötyä hyvin ennen harjoitusta ja pian sen jälkeen. Liikuntaharjoituksen voi ajoittaa esimerkiksi aamiaisen ja lounaan väliin. Ikääntyneen Lautasmalli auttaa koostamaan aterian oikeassa suhteessa.

Ikääntyneen treenaajan muistilista:

  • Noin tunti ennen treeniä: syö kunnon ateria tai ainakin tuhti välipala, josta saa proteiinia. Jos ateriasta on pitempi aika, nauti ennen liikuntaa pieni välipala (esimerkiksi lasillinen rasvatonta maitoa, leipäpala tai hedelmä).
  • Kuntosaliharjoittelun jälkeen: nauti esim. lounas, proteiinipitoinen välipala tai proteiinia sisältävä urheilujuoma puolen tunnin sisällä harjoittelusta.
  • Huolehdi säännöllisestä ateriarytmistä ja monipuolisesta syömisestä.
  • Juo riittävästi nestettä ennen treeniä, sen aikana ja treenin jälkeen. 

Käy katsomassa sivulla Pitäisikö olla huolissaan vinkkejä ruokahalun parantamiseksi

 

Sivu on viimeksi päivitetty 30.11.2023