Elintarvikkeisiin käytettävät lisäaineet, aromit ja entsyymit

Elintarvikkeisiin käytettäviä lisäaineita, aromeja ja entsyymejä kutsutaan elintarvikeparanteiksi. Lisäaineita ja entsyymejä lisätään aina jotakin teknologista tarkoitusta varten, kuten lisäämään elintarvikkeen säilyvyyttä tai parantamaan elintarvikkeen rakennetta. Aromeilla parannetaan tai muutetaan elintarvikkeen tuoksua ja makua.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA arvioi lisäaineiden, aromien ja entsyymien turvallisuuden ennen niiden hyväksymistä käyttöön. Elintarvikeparanteiden käytöstä elintarvikkeissa on tarkat määräykset elintarvikelainsäädännössä.

Elintarvikealan toimijan tulee tunnistaa ja hallita elintarvikelainsäädännössä näille aineille ja niiden käytölle säädetyt vaatimukset. Määräystenmukaisuuden varmistamisen tulee olla osa toimijan omavalvontaa.

Sivu on viimeksi päivitetty 28.11.2022