Rehuhygienia-asetuksen mukainen rekisteröityminen

Rehuhygienia-asetuksen mukaan koko rehuketjun alkutuotanto mukaan lukien on rekisteröidyttävä rehualan toimijoiksi Ruokavirastoon. Rekisteröityminen on edellytys toiminnan harjoittamiselle.

Rehualan toimijoita ovat mm. rehujen valmistajat mukaan lukien rahtisekoittajat, kaupan porras (välittäjät, jakelijat, tukku- ja vähittäiskaupat, sisämarkkinatuojat), maahantuojat, varastointiliikkeet ja kuljetusliikkeet. Myös sivutuoteasetuksen mukaan hyväksyttävät käsittelylaitokset ja lemmikkieläinten ruokia valmistavat laitokset sekä sivutuoteasetuksen mukaan rekisteröitävät rehusekoittamot ja keräyskeskukset ovat rehualan toimijoita.

Rehualan toimijaksi rekisteröidytään ensisijaisesti sähköisen asiointipalvelu Toukon kautta. Ennen Toukoon kirjautumista yrityksen pitää valtuuttaa haluamansa henkilö Suomi.fi-palvelussa. Yrityksen valtuuttama henkilö kirjautuu Toukoon Suomi.fi- tunnistautumisen kautta osoitteessa https://touko.ruokavirasto.fi/. Rehualan alkutuotannon toimijoilla ei tätä palvelua ole käytettävissä.

Rekisteröitymisen voi tehdä myös lomakkeella A ”Ilmoitus rekisteröintiä varten”. Rehualan alkutuotannon toimijat, kuten maatilat, rekisteröityvät lomakkeella F, joka löytyy osiosta Viljelijät ja kotieläintuottajat . Rekisteröityminen on edellytys toiminnan harjoittamiselle.

Rehualan toimijaksi rekisteröityminen on alkutuotantoa lukuun ottamatta maksullista. Rekisteröityminen on edullisempaa sähköisen asiointipalvelun Toukon kautta kuin lomakkeella. 

Rekisteröinti-ilmoitus käsitellään Ruokavirastossa ja toimijalle lähetetään vahvistuskirje rekisteröitymisestä. 

Takaisin sivulle 'Rehualan toiminnan aloittaminen' 

Sivu on viimeksi päivitetty 7.2.2022