Suomeen ensimmäinen lammasalan tuottajaorganisaatio

15. maaliskuuta 2019

Lounais-Suomen Lampurit ry on hyväksytty tuottajaorganisaatioksi. Lounais-Suomen Lampurit ry on Suomen ensimmäinen lammas- ja vuohenliha-alan tuottajaorganisaatio. Organisaation kotipaikka on Salo. Tähän saakka Suomessa on ollut tuottajaorganisaatioita ainoastaan hedelmä- ja vihannesalalla. Hyväksyttyjä hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioita on neljä. Hyväksynnän tuottajaorganisaatioksi myöntää Ruokavirasto.

Tuottajaorganisaatio on maataloustuottajien yhteenliittymä, joka on hakenut hyväksynnän tuottajaorganisaatioksi. Käytännössä se on tuottajien muodostama osuuskunta, osakeyhtiö tai yhdistys. Yhteenliittymästä tulee tuottajaorganisaatio, kun se hankkii tuottajaorganisaatiostatuksen.

Tuottajaorganisaatiojärjestelmän tavoitteena on vahvistaa tuottajien asemaa maataloustuotteiden markkinoilla. Tuottajaorganisaatiossa voi tehdä tuottajajäsenten kesken yhteistyötä niissä asioissa, joissa yhteistyöstä on hyötyä. Euroopan unioni tarjoaa tuottajaorganisaatiostatuksen hankkineille yhteenliittymille kuitenkin myös erityisoikeuksia: tuottajaorganisaatio voi tehdä tuottajajäsentensä puolesta sopimuksia jäsentensä tuotannon myymisestä. Jäsenten on myös mahdollista sopia keskenään tuotantomääristä ja optimoida tuotantoa. Tämä on poikkeus kilpailulainsäädäntöön: tuottajaorganisaation on mahdollista toimia maataloustuotteiden markkinoilla yhtenä toimijana jäsentensä puolesta.

Lisätietoa tuottajaorganisaatiojärjestelmästä Ruokaviraston internetsivuilla

Tiedustelut:

Ylitarkastaja Juhani Heikkilä
Puh. 0295 20 4232

juhani.heikkila@ruokavirasto.fi