Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Ruokamyrkytysepidemiat vuonna 2006

Vuonna 2006 Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ruokamyrkytysrekisteriin luokiteltiin tehtyjen epidemiaselvitysten perusteella yhteensä 42 elintarvike- ja 4 vesivälitteistä epidemiaa.

Elintarvikkeiden välityksellä ilmoitettiin sairastuneen noin 1700 henkilöä ja talousveden välityksellä hieman yli 100 henkilöä. Ruokamyrkytysepidemioiden määrä väheni edelliseen vuoteen verrattuna 16 %.

Tuoreet kasvikset ja niistä valmistetut tuotteet olivat yleisin raportoitu epidemioiden aiheuttaja (13 epidemiaa; 31 %).

Kasvikset ohittivat ensimmäistä kertaa lihan ja lihatuotteet tärkeimpänä aiheuttajaelintarvikeryhmänä. Yleisin ruokamyrkytysten aiheuttajamikrobi oli norovirus. Virus oli syynä kahteentoista (29 %) elintarvikevälitteiseen ja yhteen vesivälitteiseen epidemiaan. Suurimmat epidemiat olivat kasvisvälitteisiä; norovirusepidemia tuorevihanneksista ja kotimaisesta varastoidusta porkkanasta aiheutuneet kaksi Yersinia pseudotuberculosis -epidemiaa.

Saastuneen raaka-aineen käytöllä oli selvä yhteys kaikkiaan viiden (11 %) epidemian syntyyn. Raportoiduista puutteista ja virheistä 30 % liittyi lämpötiloihin. Infektoituneen keittiötyöntekijän osallistuminen ruuanvalmistukseen ja puutteellinen käsihygienia oli syynä viiteen (11 %) elintarvikevälitteiseen epidemiaan. Tämä oli merkittävin syy erityisesti norovirusepidemioissa, joissa infektoitunut työntekijä tai henkilö oli syynä lähes puoleen (42 %) epidemioista.

Sivu on viimeksi päivitetty 27.9.2021