Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Lihan MRSA ja ESBL seurantatulokset valmistuneet

5. joulukuuta 2018

18.5.2016

Kansallisen mikrobilääkeresistenssin seurantaohjelman puitteissa Suomessa selvitettiin vuonna 2015 MRSA-bakteerin esiintyvyyttä vähittäismyynnissä olleesta tuoreesta sian lihasta, lisäksi selvitettiin monille antibiooteille vastustuskykyisen ESBL-bakteerin esiintyvyyttä naudan ja sian lihassa. 

MRSA-bakteerit sianlihassa

Vuonna 2015 Evira tutki sianlihasta otettuja näytteitä MRSA- eli metisilliiniresistentin Staphylococcus aureus -bakteerin varalta. MRSA-bakteerin esiintyvyys tuoreessa sianlihassa todettiin alhaiseksi, sillä vain yksittäisissä näytteistä (3 %) todettiin MRSA. Valtaosa tutkitusta sianlihasta oli kotimaista alkuperää. Kaikki MRSA-kannat kuuluivat sioilla yleisesti esiintyvään MRSA-tyyppiin CC398. MRSA:n tarttumista lihasta ihmiseen ei pidetä isona riskinä, kunhan lihan käsittelee hygieenisesti ja kypsentää kunnolla. Sioille MRSA-bakteeri ei tavallisesti aiheuta tautia.

ESBL-bakteerit naudan ja sian lihassa

Vuonna 2014 käynnistyi EU-laajuinen ESBL:n seurantaohjelma, joka kattaa myös vähittäismyynnissä olevan lihan. Vuoden 2015 aikana Evira selvitti ESBL-bakteerin esiintyvyyttä tuoreessa sian- ja naudanlihassa. Tutkituista sianlihanäytteistä vain yhdessä todettiin ESBL:n kaltaista entsyymiä tuottava E. coli -bakteeri. Naudanlihanäytteistä yhdessäkään ei todettu ESBL- tai sen kaltaista bakteeria. Valtaosa tutkitusta lihasta oli kotimaista alkuperää.

Tarkempaa tietoa MRSA ja ESBL -seurannasta

Usein kysyttyä MRSA:sta (Ruokavirasto)

Usein kysyttyä ESBL:stä (Ruokavirasto) 

Lisätietoja antavat:

tutkimusyksikön johtaja, professori Anna-Liisa Myllyniemi, p. 0400 287 398

erikoistutkija Suvi Nykäsenoja, p. 040 489 3447