Ruokaviraston eläinten hyvinvoinnin valvonnan raportin mukaan vuonna 2024 tuotantoeläintilojen otantatarkastuksissa havaittujen laiminlyöntien määrä (37 %) lisääntyi edellisvuodesta (26 %). Kasvu selittyy pääosin tehostuneella riskiperusteisella tarkastusten kohdentamisella.
Vuonna 2024 määrättiin suunnitelmallisen otantaan perustuvan eläinsuojelutarkastuksen kohteeksi 427 tuotantoeläintilaa. Kaikkiaan tiloja tarkastettiin 364, joista 327:ssa oli tarkastushetkellä eläimiä.
Vaikka tarkastustuloksissa oli eläinlajikohtaisia eroja, nousua oli vuohia lukuun ottamatta kaikilla eläinlajeilla. Pääosin tämä johtui valvonnan aiempaa tehokkaammasta riskiperusteisuudesta. Tarkastustulokset eivät siis sellaisenaan kuvaa tuotantoeläinten hyvinvointia yleisesti Suomessa. Lisäksi vuoden 2024 alusta voimaan tulleen eläinten hyvinvointilain uudet vaatimukset ovat voineet vaikuttaa tuloksiin.
Tarkastetuista nautatiloista laiminlyöntejä havaittiin 44 prosentilla tiloista, mikä on selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin (30 %). Kaikista naudoilla havaituista laiminlyönneistä 34 prosenttia todettiin vasikoilla. Vasikoiden pidon yleisimmät laiminlyönnit ovat kohdistuneet vuodesta toiseen pääosin pitopaikan puhtauteen, turvallisuuteen ja tilavaatimuksiin. Vanhemmilla naudoilla näiden lisäksi havaittiin laiminlyöntejä myös muun muassa ulkotarhan ja ulkona pidettävien eläinten pidon vaatimuksissa.
Sikatilojen laiminlyönnit (31 %) nousivat edellisestä vuodesta. Sioilla korostuivat puhtauteen ja virikkeiden saantiin liittyvät puutteet.
Myös lammastiloilla laiminlyöntien osuus (36 %) kasvoi edellisvuodesta. Lampailla yleisimmät puutteet koskivat eläinten hyvinvoinnista huolehtimista.
Broileritilat valittiin satunnaisesti ja laiminlyöntejä 22 % oli hieman enemmän kuin edellisenä vuonna. Havaitut puutteet liittyivät pääosin kirjanpitoon.
Munintakanaloissa, joilla oli eläimiä (8) laiminlyöntejä oli kolmella.
Kolmella vuohitilalla kahdeksasta oli laiminlyöntejä.
Turkiseläintiloja ei valvottu, koska eläintautitilanteen vuoksi tiloille on viime vuosina kohdistettu runsaasti viranomaisvalvontaa.
Eläinkuljetusten valvonnassa yleisimmät puutteet liittyivät asiakirjoihin ja lupiin
Eläinkuljetuksissa laiminlyöntien osuus (12 %) tarkastuksissa oli noussut edellisvuoden tasosta (6 % 2023). Epäkohtia todettiin yhteensä 55 kuljetuksessa 446:stä ja yksittäisiä epäkohtia havaittiin kaikkiaan 211 kappaletta. Osassa kuljetuksista havaittiin useita epäkohtia samalla kertaa.
Epäkohdat olivat pitkälti samoja kuin edellisinäkin vuosina. Ylivoimaisesti eniten havaittiin puutteita kuljetusasiakirjoihin, kuljettajien pätevyystodistuksiin ja eläinkuljettajalupiin liittyvissä vaatimuksissa (173 kpl, joka on 82 % kaikista havaituista). Toiseksi eniten yksittäisiä epäkohtia ilmeni kuljetusvälineen kunnossa ja turvallisuudessa (23 kpl). Kolmanneksi eniten puutteita havaittiin kuljetuskäytänteisiin liittyvissä vaatimuksissa (8 kpl). Seitsemässä kuljetuksessa ei ollut lopetusvälineitä saatavilla tai ne olivat huonossa kunnossa.
Hevoskuljetuksia tarkastettiin yhteensä 67 kpl, joista 49 %:ssa havaittiin epäkohtia. Kymmenessä hevoskuljetuksessa eläinkuljetuksesta kertova merkintä puuttui tai oli puutteellinen. Muut epäkohdat olivat pääasiassa luvan, pätevyystodistuksen tai kuljetusasiakirjojen puuttumisia.
Puutteellinen tietopohja vaikeuttaa muun eläinten hyvinvoinnin valvonnan kehittämistä
Ruokaviraston tietojärjestelmä poistui käytöstä vuoden 2023 lopussa, ja vuoden 2024 valvontatiedot keräsi Aluehallintovirasto (AVI). Ruokavirastolla ei ole riittäviä tietoja valvontojen sisällöstä, laiminlyöntien luonteesta tai siitä, mihin eläinlajeihin ne kohdistuvat. Tämä estää tilanteen tarkemman analysoinnin ja kehittämisehdotusten laatimisen.
Vuonna 2024 tehtiin 7 529 muuta eläinten hyvinvointivalvontaa (ei otantavalvontaa), joista 5 016 perustui epäilyyn. Uusintatarkastuksia oli 1 480 (20 %), ja niissä havaittiin laiminlyöntejä 48 %:ssa tapauksista. Epäilyyn perustuvissa tarkastuksissa laiminlyöntejä löytyi 47 %:ssa. Muita valvontoja tehtiin 2 513, joissa havaittiin 3 471 epäkohtaa.
Viranomaistoimenpiteisiin ryhdyttiin 4 840 kertaa. Näistä 653 koski kiireellistä hoitoa ja 823 eläinten myyntiä, luovutusta tai lopetusta. Loput olivat kehotuksia, määräyksiä ja kieltoja. Valvontojen kohdentumista eläinlajeittain ei voida tarkastella, mutta painopiste oli seura- ja harrastuseläimissä.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Taina Mikkonen, p. 040 830 8404 (tuotantoeläintilojen otantatarkastukset ja epäilyyn perustuvat tarkastukset)
Erityisasiantuntija Tiina-Mari Aro p. 050 574 7680 (eläinkuljetusten valvonta)
Lue lisää:
Eläinten hyvinvoinnin valvonta 2024 (pdf)
Otantaan perustuvat tarkastukset 2024