Vuonna 2024 määrättiin suunnitelmallisen otantaan perustuvan eläinten hyvinvointitarkastuksen kohteeksi 427 tuotantoeläintilaa. Valvonnassa painotettiin broileritiloja. Tiloja tarkastettiin 364, näistä 327:llä oli tarkastushetkellä eläimiä. Eläinten hyvinvointisäädösten vastaista menettelyä havaittiin 37 prosentilla tiloista, mikä on edellisvuotta (26 %) enemmän. Valvonta onnistuttiin kohdistamaan hyvin riskitiloille. Vuoden 2024 eläinten hyvinvointilain muutosten vuoksi yksittäiset valvontahavainnot eivät ole kaikilta osin verrattavissa aiempiin vuosiin.
Naudat
Tarkastetuista nautatiloista yhteensä 181:llä oli eläimiä. Laiminlyöntejä havaittiin 44 prosentilla tiloista, mikä on selvästi enemmän kuin vuonna 2023 (30 %). Kaikista naudoilla havaituista laiminlyönneistä 34 % todettiin vasikoilla.
Vasikoiden pidon yleisimmät laiminlyönnit ovat kohdistuneet vuodesta toiseen pääosin pitopaikan puhtauteen ja turvallisuuteen sekä tilavaatimuksiin. Vuonna 2024 tilojen ja laitteiden puhtaudesta sekä tarvittavasta kuivituksesta ei huolehdittu riittävästi 20 tilalla, vasikoilla ei ollut asianmukaista makuupaikkaa 11 tilalla, 13 tilalla eivät pitopaikan rakennukset, rakenteet tai laitteet ja materiaalit olleet hyvässä kunnossa ja eläimille turvallisia. Lisäksi 10 tilalla ei noudatettu ulkotarhalle asetettuja vaatimuksia eikä eläinten terveydestä, yleisestä hyvinvoinnista ja puhtaudesta huolehdittu riittävästi. 28 tapauksessa ruokinta tai juotto ei ollut riittävää tai asianmukaista. Näistä suoraan tai välillisesti veden saantiin liittyviä puutteita oli 23 vasikkatilalla.
Vanhemmilla naudoilla (yli 6 kuukautta) yleisimmät laiminlyönnit koskivat edellisten vuosien tapaan pitopaikan tilavaatimuksia, kuntoa, turvallisuutta ja puhtaana pitoa sekä eläinten hyvinvoinnista huolehtimista. Tilojen ja laitteiden puhtaudesta ja desinfioinnista ei huolehdittu riittävästi 22 tilalla (12 %) ja 10 tilalla (6 %) pitopaikan rakennukset, rakenteet sekä laitteet ja materiaalit eivät olleet hyvässä kunnossa ja eläimille turvallisia. 17 %:lla tarkastetuista tiloista (30 tilaa) naudoilla ei ollut puhdasta ja kuivaa makuupaikkaa. 20 tilalla oli laiminlyöntejä ulkotarhan ja ulkona pidettävien eläinten pitovaatimuksissa. Sellaisia tiloja, joissa naudat eivät saaneet riittävästi niille sopivaa rehua oli 13. 16 tilalla oli puutteita, jotka liittyvät veden saannin vaatimuksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi juoma-astioiden asianmukaisuus ja lukumäärä, koneellisten juottolaitteiden toiminta sekä pysyvissä pitopaikoissa jatkuva sulan veden saanti. Sairastuneista ja vahingoittuneista naudoista ei huolehdittu asianmukaisesti 12 tilalla ja eläinten terveydestä, yleisestä hyvinvoinnista sekä puhtaudesta ei huolehdittu 25 tilalla (12 %). Sorkkahoitoon liittyvien puutteiden lukumäärä (9 %) nousi edellisestä vuodesta. Seitsemässä tapauksessa todettiin, ettei tilalla ollut riittävästi henkilökuntaa. Suurin osa sekä vasikoilla että aikuisilla naudoilla havaituista laiminlyönneistä kohdistui edelleen suoraan eläinten hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin, sillä kirjanpidon puutteiden osuus kaikista epäkohdista oli 3 %. Vasikoilla ja naudoilla havaituista puutteista 24 % liittyi ainakin välillisesti puhtauteen.
Lampaat
Lammastiloilla laiminlyöntien osuus kasvoi edellisvuodesta (27 → 36 %). Lammastiloilla yleisimmiksi laiminlyönneiksi osoittautuivat kirjanpidon puutteet, joiden osuus kaikista epäkohdista kasvoi moninkertaisesti edellisestä vuodesta (2 → 17 %). Lampailla muut yleiset laiminlyönnit koskivat eläinten hyvinvoinnista huolehtimista, ruokintaa ja juottoa sekä pitopaikan puhtautta, turvallisuutta ja tilavaatimuksia. Yleisin yksittäinen suoranaisesti eläinten hyvinvointia koskeva puute, riittämätön sopivan rehun saanti, havaittiin viidellä tilalla ja kahdella tilalla vedensaanti ei täyttänyt lakisääteisiä vaatimuksia. Tarkastetuista kahdella tilalla ei huolehdittu asianmukaisesti sairastuneista ja vahingoittuneista lampaista ja yhdellä tilalla sorkkia ei tarkastettu eikä lampaita keritty riittävän usein. Kolmella lammastilalla pitopaikan rakennukset, rakenteet, laitteet ja materiaalit eivät täyttäneet lainsäädännön vaatimuksia hyvästä kunnosta ja turvallisuudesta.
Siat
Niiden sikatilojen osuus, joilla havaittiin laiminlyöntejä (12 tilaa), nousi edelliseen vuoteen verrattuna (21 → 31 %). 42 % havaituista laiminlyönneistä liittyi ainakin välillisesti sikaloiden/sikojen puhtauteen. Viidellä tilalla sioilla ei ollut saatavilla riittävästi olkia tai muita sopivia virikkeitä. Kolmella tilalla siat eivät saaneet vähintään kerran päivässä riittävästi sopivaa ja/tai puhdasta ravintoa. Kirjanpidon puutteita ei havaittu.
Broilerit
Vuonna 2024 valvonnassa painotettiin broileritiloja. Tilat valittiin pääosin satunnaisesti. 12 broileritilalla (22 %) 55 tarkastetusta (2023 18 %) raportoitiin laiminlyönti. Suurin osa puutteista liittyi kirjanpitoon (36 %), erityisesti tuotantojärjestelmän kuvaukseen. Lisäksi neljällä tilalla havaittiin puutteita kasvatusosastojen olosuhteissa, kuten ilman laadussa tai kosteudessa sekä valaistuksessa. Kolmella tilalla kaikki broilerit eivät päässeet jatkuvasti pinnaltaan sopivan kuivalle ja kuohkealle pehkulle. Kasvatusosaston kasvatustiheys ylitti sallitun kolmella tilalla.
Munivat kanat
Munivien kanojen hyvinvointia valvottiin kahdeksalla tilalla, joista kolmella oli puutteita. Havaitut puutteet liittyivät tilavaatimuksiin, eläinsuojan olosuhteisiin ja hyvinvoinnista huolehtimiseen.
Vuohet
Kolmella vuohitilalla kahdeksasta tarkastetusta havaittiin puutteita. Mikään yksittäinen laiminlyönti ei korostunut. Yhdellä tilalla oli puutteita kilien ravinnon saannissa ja toisella vedensaannin vaatimukset eivät täyttyneet. Yhdellä tilalla vuohilla ei ollut riittävästi tilaa.
Turkiseläimet
Turkiseläintiloja ei valvottu, koska eläintautitilanteen vuoksi tiloille on viime vuosina kohdistettu runsaasti viranomaisvalvontaa.