Hevosen aborttien aiheuttajaksi todettu herpesvirus

12. huhtikuuta 2021

Ruokavirastoon toimitetuissa Etelä-Suomessa sijaitsevan tallin kahdessa abortoidussa hevosen sikiöissä on abortin aiheuttajaksi todettu elinnäytteistä eristetty hevosen herpesvirus tyyppi 1 (EHV-1). Kyseessä on ihmisiin tarttumaton hevosten välillä tarttuva virus, joka aiheuttaa aborttien lisäksi hengitystieinfektioita sekä halvauksia aiheuttavaa hermostosairautta. Virus tarttuu lähikontaktissa eläimestä toiseen sekä sierain- ja kohtueritteiden välityksellä. Tartuntoja todetaan Suomessa vuosittain, ja virusta vastaan on olemassa rokote.

Hevosten herpesviruksia (Equine herpes virus, EHV) on useita eri tyyppejä. EHV-1 ja EHV-4 kuuluvat alfaherpesviruksiin ja voivat aiheuttaa eri tautimuotoja. EHV-1 ja EHV-4 aiheuttamat hengitystieinfektiot ovat melko tavallisia erityisesti nuorilla hevosilla. EHV-4 -infektion oireita ovat muun muassa sierainvuoto, kuume ja ruokahaluttomuus. EHV-1 voi aiheuttaa hengitystieoireiden lisäksi tiineillä tammoilla luomisia. Tyypillisesti tamma luo tällaisessa tapauksessa silloin, kun tiineys on jatkunut yli viisi kuukautta. EHV-1 aiheuttaa myös vastasyntyneiden varsojen kuolemaan johtavaa tautia. EHV-1 -tartunta voi aiheuttaa myös neurologisia oireita, jotka vaihtelevat lievistä takaosan liikkeiden koordinaatiohäiriöistä raajojen täydelliseen halvaantumiseen. Luomiset, varsojen vakavat sairastumiset ja neurologiset oireet ovat hengitystiemuotoa harvinaisempia.

Herpesvirusten suoraan osoitukseen käytetään PCR-menetelmiä tamman kohtueritteistä sekä abortoidusta sikiöstä jälkeisineen luomisen syyn selvityksen (ruumiinavaustutkimus) yhteydessä. Näytteet tulisi ottaa pian abortin jälkeen, jolloin virus on varmimmin todettavissa. Herpesvirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana, mutta voivat levitä myös sierainliman likaamien käsien, vaatteiden tai tavaroiden välityksellä, joten hyvästä hygieniasta huolehtiminen on tärkeää erityisesti siirryttäessä tallilta toiselle. Mikäli tamma on abortoinut EHV-1 -tartunnan takia, ovat sikiö, jälkeiset ja kohtunesteet erittäin tartuntavaarallisia. Tamma tulisikin pitää eristyksissä mahdollisuuksien mukaan, kunnes ensimmäinen kiima on ohi.

Herpesviruksille on tyypillistä, että ne voivat jäädä piileviksi elimistöön ja aktivoitua myöhemmin stressin yhteydessä, jolloin hevonen voi sekä tartuttaa muita hevosia että saada itse oireita, jotka yleensä ovat kuitenkin myöhemmillä kerroilla lievempiä tai puuttuvat kokonaan.

Lue lisää: