Kettujen ja supikoirien lintuinfluenssakartoitus on edennyt rivakasti

30. marraskuuta 2023

Tarhattuja kettuja ja supikoiria koskeva lintuinfluenssakartoitus on edennyt yli puolivälin. Ruokaviraston laboratoriossa on tutkittu näytteet 182 turkistarhalta, joista lintuinfluenssaa on todettu 32 tarhalla. Tartunnan saaneet turkistarhat sijaitsevat niissä viidessä maakunnassa, joissa lintuinfluenssatartuntoja on ilmennyt aiemminkin.

Kettu- ja supikoiratarhojen lintuinfluenssakartoitus käynnistyi toden teolla viikolla 45, ja kartoituksessa on todettu lintuinfluenssaa enemmän kuin minkkitarhoilla. Ensin toteutetussa minkkitarhojen kartoituksessa lintuinfluenssaa todettiin vain kolmella tarhalla yli sadasta tutkitusta. Mahdollisesti ketut ovat minkkejä herkempiä saamaan lintuinfluenssatartunnan, tai kettutarhojen lintusuojaus ei ole ollut yhtä hyvällä tasolla kuin minkkitarhojen.

Kartoituksessa on otettu verinäytteitä turkistarhojen ketuista ja supikoirista. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on vastannut näytteenoton järjestämisestä ja kartoituksen koordinoinnista koko Suomen osalta. Näytteenottajina toimivat pääosin kuntien valvontaeläinlääkärit, jotka ovat suoriutuneet työstään tehokkaasti. Näytteitä on otettu jo 216 tarhalta ja jäljellä on vielä noin 80 tarhaa. Näytteenotto on tarhoilla sujunut hyvässä yhteisymmärryksessä tuottajien kanssa.

Verinäytteistä tutkitaan Ruokaviraston laboratoriossa ensin Influenssa A-viruksen aiheuttamat vasta-aineet ELISA-menetelmällä. Vasta-ainepositiiviset näytteet varmistetaan HI-menetelmällä (hemagglutinaation inhibitio). Menetelmässä tutkitaan näytteessä olevien vasta-aineiden sitoutumista influenssa A-viruksen HA-proteiiniin, joka on samaa alatyyppiä kuin turkistarhoilta eristetty virus. Testi tunnistaa H5-viruksen vasta-aineet tarkasti.

Kaikkiaan lintuinfluenssaa on todettu 65 turkistarhalla. Toistaiseksi Ruokavirasto on määrännyt turkiseläimet lopettavaksi 53 tarhalta. Lopetettavaksi määrättyjen eläinten yhteismäärä on noin 425 000, joista minkkejä on noin 121 000, kettuja noin 287 000 ja supikoiria noin 17 000. Lopetuspäätösten valmistelu on kesken 12 tarhan osalta. Lopetuspäätösten peruste on ihmisten terveyden suojaaminen.

Lisätietoja:

Osastonjohtaja Terhi Laaksonen, p. 029 520 4530 (eläintautien valvonta)
Tutkimusprofessori Tuija Gadd, p. 029 520 4183 (virologiset tutkimukset)

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Lintuinfluenssa