Lintuinfluenssa

Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa (H5N1) on tähän mennessä (13.9.) tavattu 26 pohjalaisella turkistarhalla. Puolet tartuntatiloista sijaitsee Kaustisella, muut ovat Kauhavalla, Halsualla, Evijärvellä, Vyörillä ja Kannuksessa. Viruksen muuntumista on todettu kuudella tarhalla. Muunnoksia on löydetty niin minkeistä, ketuista kuin supikoirista.

Ruokavirasto määrää kaikki ketut ja supikoirat lopetettavaksi turkistarhoilta, joilla on todettu lintuinfluenssatartunta. Minkit on määrätty tartuntatarhoilta lopetettavaksi jo aiemmin. Lopetusten peruste on ihmisten terveyden suojaaminen.

Uudet lopetusmääräykset koskevat noin 115 000 eläintä, joista kettuja on 109 000 ja supikoiria 6 000. Tämän lisäksi Ruokavirasto on aiemmin määrännyt lopetettavaksi 135 000 eläintä, joista minkkejä on 50 000, kettuja 79 000 ja supikoiria 6 000. 

Tautitilanteen kartoittamiseksi Ruokavirasto käynnistää syyskuussa kaikkia turkistarhoja koskevan lintuinfluenssaseurannan. Seurannan ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan lintuinfluenssaviruksen esiintymistä turkistarhojen minkeistä, minkä jälkeen siirrytään kettu- ja supikoiratarhojen seurantaan ja näytteenottoon.

Kaikkiaan Suomen turkistarhoilla arvioidaan olevan noin 1,3 miljoona turkiseläintä. Syksyn nahkonnan jälkeen eläimiä jää tarhoille arviolta noin 300 000.

Lintuinfluenssaepidemia alkoi turkistarhoilla heinäkuun puolivälissä. Pohjalaistarhoille tauti levisi todennäköisesti naurulokeista, joissa esiintyi lintuinfluenssatartuntoja erityisen paljon viime kesänä koko Euroopassa.

Ajankohtaista lintuinfluenssasta