Lintuinfluenssa

Lintuinfluenssaa on löytynyt kaikkiaan 71 turkistarhalta kuuden maakunnan alueelta. Viruksen muuntumista on todettu seitsemällä tarhalla. Muunnoksia on löydetty niin minkeistä, ketuista kuin supikoirista.

Ruokavirasto on määrännyt kaikki minkit, ketut ja supikoirat lopetettavaksi turkistarhoilta, joilla on todettu lintuinfluenssatartunta. Lopetusten peruste on ihmisten terveyden suojaaminen.

Ruokavirasto on määrännyt 16.1.2024 mennessä lopetettavaksi 71 turkistarhan eläimet; yhteensä noin 495 000 turkiseläintä, joista minkkejä on noin 129 000, kettuja noin 339 000 ja supikoiria noin 27 000.

Tautitilanteen kartoittamiseksi Ruokavirasto käynnisti syyskuussa kaikkia turkistarhoja koskevan lintuinfluenssaseurannan. Seurannan ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan lintuinfluenssaviruksen esiintymistä turkistarhojen minkeistä, minkä jälkeen siirrytään kettu- ja supikoiratarhojen seurantaan ja näytteenottoon.

Kaikkiaan Suomen turkistarhoilla arvioidaan olevan noin 1,3 miljoona turkiseläintä. Syksyn nahkonnan jälkeen eläimiä jää tarhoille arviolta noin 300 000.

Lintuinfluenssaepidemia alkoi turkistarhoilla heinäkuun puolivälissä. Pohjalaistarhoille tauti levisi todennäköisesti naurulokeista, joissa esiintyi lintuinfluenssatartuntoja erityisen paljon viime kesänä koko Euroopassa.

Ajankohtaista lintuinfluenssasta