Heinolassa hoitoon toimitetulla varpushaukalla lintuinfluenssa

8. kesäkuuta 2023

Hollolassa huonokuntoisena löytyneellä ja Heinolan lintuhoitolaan toimitetulla varpushaukalla on todettu korkeapatogeeninen H5-tyypin lintuinfluenssa. Tulos varmistui Ruokavirastoon toimitetuista näytteistä. Edellisen kerran lintuinfluenssaa todettiin Suomessa luonnonvaraisista linnuista viime syksynä.

Varpushaukka kuoli lintuhoitolassa toukokuun lopulla. Kunnaneläinlääkäri on toimittanut Ruokavirastoon tutkittavaksi näytteitä myös muista lintuhoitolan linnuista. Tautilöydöksen vuoksi Heinolan lintuhoitola on väliaikaisesti suljettu eikä sinne voi toistaiseksi toimittaa lintuja hoitoon. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt lintuhoitolaan rajoittavia toimia lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi.

Ruokavirasto muistuttaa siipikarjatilojen tautisuojauksen tärkeydestä lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi. Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut pääsevät kosketuksiin toistensa kanssa suoraan tai vaikkapa ulosteilla saastuneen rehun välityksellä. Lintuinfluenssa voi levitä myös pidempiä matkoja esim. ihmisten tai viruksella saastuneiden välineiden mukana.

Korkeapatogeenisen lintuinfluenssan leviäminen siipikarjan pitopaikkoihin aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sekä sairastuneiden lintujen lopettamisen, hävittämisen ja tilojen saneerauksen vuoksi että kansainvälisen kaupan pysähtymisen seurauksena. Koska kaikki tartuntapitopaikan linnut joudutaan lopettamaan, on mahdollista, että menetetään myös arvokkaita jalostuseläimiä tai harrastelintuja.

Tautiepäilyistä ilmoitettava virkaeläinlääkärille

Jos siipikarjassa tai muissa linnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, on asiasta ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta.

Myös luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Kunnaneläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa. Tutkimuksiin toivotaan lähetettävän erityisesti sairaita tai äskettäin kuolleina löydettyjä vesi- ja petolintuja. Linnut voi lähettää kokonaisina Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan. Näytteiden lähettäminen ja tutkiminen ovat lähettäjälle maksuttomia.

Lisätietoja:

Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu, p. 029 520 4436 (eläintautien valvonta)
Erikoistutkija Niina Tammiranta, p. 029 520 5049 (lintujen virustaudit ja diagnostiikka)
Erikoistutkija Marja Isomursu, p. 029 520 4314 (näytteiden lähettäminen)

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Lintuinfluenssa Suomessa
Näytteiden lähettäminen