Näytteeksi toivotaan hiljattain kuolleita, kokonaisia luonnonvaraisia eläimiä tai niiden elimiä. Pilaantuneita ja eläinten syömiä raatoja ei kannata lähettää tutkimuksiin, ellei siihen ole erityisiä syitä (esimerkiksi rikosepäily). Kuolleita eläimiä käsiteltäessä tulee käyttää suojakäsineitä.
Pakkaaminen
Jäähdytä näyte (mieluiten 0–+5 asteeseen) ennen pakkaamista, mutta älä pakasta, ellei säilytysaika veny pitkäksi. Pakastetutkin näytteet kuitenkin kelpaavat useimpiin tutkimuksiin. Suojaa kätesi, kun pakkaat kuollutta eläintä, ja pese kädet hyvin käsittelyn jälkeen. Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Elimet lähetetään kokonaisina. Nyljettyjä eläimiä, elimiä ja kudospaloja ei kääritä suoraan paperiin, vaan pakataan ensin muovipussiin, folioon tai muovirasiaan. Sammakkoeläimet ja matelijat pakataan muovipussiin tai -rasiaan. Muovia käytettäessä on erityisen tärkeää, että näyte on pakattaessa viileä. Paperi- tai muu käärö pakataan vielä ehjään muovipussiin ja lopuksi tukevaan laatikkoon. Pussiin voi laittaa lämpimänä vuodenaikana kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi. Laatikkoon pitää laittaa mukaan myös lähete. Laatikko teipataan kiinni.
Lähetys
Lähetä näytteet mahdollisimman tuoreina Matkahuollon Pikapakettina Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan. Villisikanäytteet ja rabiesepäilynäytteet lähetetään Helsinkiin. Kalanäytteitä voi lähettää myös Kuopioon tai Helsinkiin.
Lähetä näyte Matkahuollon omista palvelupisteistä tai asiamiespisteistä. Katso Matkahuollon palvelupistehausta lähin pikapaketteja vastaanottava toimipaikkasi:
- kirjoita Postitoimipaikka tai postinumero
- suodata hakua valitsemalla Paketin lähettäminen ja nouto sekä Pikapaketit
Matkahuollon muihin palvelupisteisiin, noutopisteisiin tai automaatteihin ei oteta vastaan näytelähetyksiä. Paketin lähetystä ei voi ostaa Matkahuollon internetsivulta. Ruokavirasto maksaa etukäteen sovittujen näytteiden lähetyskulut.
Lähetä näyte mieluiten alkuviikon aikana (ma - to), jotta se ehtii perille ennen viikonloppua. Lepakkoraivotautivirusten löytymisen takia pyydämme toistaiseksi toimittamaan lepakkonäytteet Helsingin toimipaikkaan virustutkimukseen.
Jos näytepaketin paino ylittää 30 kg, sitä ei voi lähettää Matkahuollossa. Ota tällöin yhteyttä Ruokaviraston Oulun toimistoon (p. 029 520 4181).
Lähete
Eläintautitutkimukset - villieläimet (myös linnut), myös vapaamuotoinen lähete käy. Lähetteessä ilmoitetaan lähettäjän tietoina nimi, osoite ja puhelinnumero sekä näytteen tietoina vähintään seuraavat:
- eläinlaji
- mitä on näytteenä (kokonainen/ pää/ elimiä, mitä?)
- löytökunta ja –kylä
- löytöpäivä
- mahdolliset sairauden oireet
- muut olennaiset tiedot (esimerkiksi onko löytynyt tien varresta, rakennuksen vierestä, ruokintapaikalta, onko kissa tai koira purrut eläintä ja niin edelleen)
Koordinaatit ovat hyvä tarkennustieto löytöpaikasta. Muista ilmoittaa koordinaattijärjestelmä (esimerkiksi ETRS-TM35FIN). Koordinaatteja voi hakea esimerkiksi kansalaisen karttapaikka -sovelluksesta.
Lähetysosoite
Ruokavirasto Oulu, Matkahuolto Oulu (asiakasnumero 6100752).
Villisika- ja rabiesnäytteiden lähetysosoite on Ruokavirasto, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki (asiakasnumero 9400278)
Kirjoita paketin päälle "Eläinperäinen näyte - vapautettu". Matkahuolto ei ota pakettia vastaan, jos merkintä puuttuu.
Kalanäytteiden lähettämisestä on erillinen ohje.
Lisätietoja näytteiden toimittamisesta antaa erikoistutkija Marja Isomursu, puhelin 040 512 1248, marja.isomursu@ruokavirasto.fi tai Oulun toimisto puhelin 029 520 4181.