Villieläimet

Näytteeksi toivotaan hiljattain kuolleita, kokonaisia luonnonvaraisia eläimiä tai niiden elimiä. Pilaantuneita ja eläinten syömiä raatoja ei kannata lähettää tutkimuksiin, ellei siihen ole erityisiä syitä (esimerkiksi rikosepäily). Kuolleita eläimiä käsiteltäessä tulee käyttää suojakäsineitä.

Pakkaaminen

Jäähdytä näyte (mieluiten 0–+5 asteeseen) ennen pakkaamista, mutta älä pakasta, ellei säilytysaika veny pitkäksi. Pakastetutkin näytteet kuitenkin kelpaavat useimpiin tutkimuksiin. Suojaa kätesi, kun pakkaat kuollutta eläintä, ja pese kädet hyvin käsittelyn jälkeen. Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Elimet lähetetään kokonaisina. Nyljettyjä eläimiä, elimiä ja kudospaloja ei kääritä suoraan paperiin, vaan pakataan ensin muovipussiin, folioon tai muovirasiaan. Sammakkoeläimet ja matelijat pakataan muovipussiin tai -rasiaan. Muovia käytettäessä on erityisen tärkeää, että näyte on pakattaessa viileä. Paperi- tai muu käärö pakataan vielä ehjään muovipussiin ja lopuksi tukevaan laatikkoon. Pussiin voi laittaa lämpimänä vuodenaikana kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi. Laatikkoon pitää laittaa mukaan myös lähete. Laatikko teipataan kiinni. 

Lähetys

Elinnäytteitä voi lähettää mahdollisimman tuoreina Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan. Villisikanäytteet ja rabiesepäilynäytteet lähetetään Helsinkiin. Ohje elinnäytteiden lähettämiseen.

Villieläinnäytteet voi myös tuoda suoraan Helsingin, Kuopion, Seinäjoen ja Oulun toimipaikkoihin, sekä Ruokaviraston näytekylmiöihin ohjeiden mukaan pakattuna. Posti ja Matkahuolto eivät kuljeta kokonaisia eläimiä. Ohje kokonaisen eläimen lähettämiseen.

Lähetä tai tuo näyte mieluiten alkuviikon aikana (maanantai–torstai), jotta se ehtii perille ennen viikonloppua. Lepakkoraivotautivirusten löytymisen takia pyydämme toistaiseksi toimittamaan lepakkonäytteet Helsingin toimipaikkaan virustutkimukseen. Villieläinnäytteiden lähetyskulut maksaa Ruokavirasto, kun lähetyksestä on sovittu etukäteen.  

Tutkimuslähete

Villieläimet (myös linnut) (pdf), myös vapaamuotoinen lähete käy. Lähetteessä ilmoitetaan lähettäjän tietoina nimi, osoite ja puhelinnumero sekä näytteen tietoina vähintään seuraavat:

  • eläinlaji
  • mitä on näytteenä (kokonainen/ pää/ elimiä, mitä?)
  • löytökunta ja –kylä
  • löytöpäivä
  • mahdolliset sairauden oireet
  • muut olennaiset tiedot (esimerkiksi onko löytynyt tien varresta, rakennuksen vierestä, ruokintapaikalta, onko kissa tai koira purrut eläintä ja niin edelleen)

Koordinaatit ovat hyvä tarkennustieto löytöpaikasta. Muista ilmoittaa koordinaattijärjestelmä (esimerkiksi ETRS-TM35FIN). Koordinaatteja voi hakea esimerkiksi kansalaisen karttapaikka -sovelluksesta.

Lähetysosoite

Villieläinten lähetyksestä ja tuomisesta tulee sopia Ruokaviraston kanssa aina ennen lähetystä, puhelin 029 520 4181.

Ruokavirasto Oulu, Elektroniikkatie 3, 90590 OULU (käyntiosoite Elektroniikkatie 5)
Puhelinnumero näytelähetyksen osoitekorttiin 040 515 4325

Villisika- ja rabiesnäytteiden lähetysosoite on Ruokavirasto, Mustialankatu 3, 00790 HELSINKI
Puhelinnumero näytelähetyksen osoitekorttiin 0400 378 710 tai 050 463 7759

Kuopion toimipaikan käyntiosoite: Neulaniementie 4

Seinäjoen toimipaikan käyntiosoite: Keskuskatu 23

Kalanäytteiden lähettämisestä on erillinen ohje.

Villisikanäytteiden lähettämisestä on erillinen ohje.

Lisätietoja näytteiden toimittamisesta antaa erikoistutkija Marja Isomursu, puhelin 040 512 1248, marja.isomursu@ruokavirasto.fi tai Oulun toimisto puhelin 029 520 4181.

Sivu on viimeksi päivitetty 31.1.2024