Näytteenotto-ohjeet kalojen tautitutkimuksiin

Ruokavirasto tutkii kalanäytteitä, mutta kuolleet kalat ovat usein niin pilaantuneita, ettei niistä ole apua kuolinsyyn selvityksessä. Ole yhteydessä Ruokavirastoon ennen kuin lähetät kuolleen kalan tutkittavaksi.

Viljelty kala

Sairaat kalat näytteeksi mielellään elävänä happipussissa. Suurikokoiset kalat jäitettynä styroxlaatikossa. Ruumiinavauksen löydösten perusteella päätetään jatkotutkimuksista, jotka ovat bakteriologinen, virologinen ja/tai parasitologinen.

Luonnonvaraiset kalat

Joukkokalakuolemat johtuvat usein järven olosuhteista. Vesinäytteiden tutkiminen ja olosuhteiden selvitys kuuluu alueellisille ympäristökeskuksille. Joukkokuolematapauksissa ota ensisijaisesti yhteyttä alueesi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen. Toimintaohjeita kalakuolematapauksissa

Sairaat ja poikkeavat saaliskalat: Ensin jäähdytys (1 - 5 astetta), ei pakastusta! Pakkaukseen mukaan kylmävaraajat tai muovipussissa olevaa jäätä, jos on saatavilla. Jäämurskaa voi kysyä kauppojen kalatiskeiltä. Kala tai kalanpala kiedotaan märkään voipaperiin. Tämän jälkeen näytteen voi panna muovipussiin.

Ruumiinavauksen löydösten perusteella päätetään jatkotutkimuksista, jotka ovat bakteriologinen, virologinen ja/tai parasitologinen. Tutkimus on ilmainen, mutta siihen ei sisälly vierasainetutkimuksia, jotka ovat maksullisia.

Akvaariokalat

Näytteeksi tulisi toimittaa elävä oireileva kala omassa akvaariovedessään. Ruumiinavauksen löydösten perusteella päätetään jatkotutkimuksista.

Lähettäminen

Kaloja tutkitaan Ruokaviraston Helsingin, Kuopion ja Oulun toimipaikoissa. Ilmoita lähetyksestä etukäteen kyseisen toimipaikan kalaeläinlääkärille. Lähetä kalanäytteet Matkahuollon Pikapakettina. Voit tuoda näytteet myös itse.

  • Ruokavirasto patologia, Hki, kalaeläinlääkäri puhelin 050 439 2788
  • Ruokavirasto Kuopio, kalaeläinlääkäri puhelin 044 720 1469
  • Ruokavirasto Oulu, kalaeläinlääkäri puhelin 050 477 8646

Lähetysohjeet ja -osoitteet

Sivu on viimeksi päivitetty 16.5.2023