Kala

Näytteenotto- ja lähetysohjeet kalojen tautitutkimuksiin

Ruokavirasto tutkii kalanäytteitä, mutta kuolleet kalat ovat usein niin pilaantuneita, ettei niistä ole apua kuolinsyyn selvityksessä. Ole aina yhteydessä Ruokavirastoon ennen kuin lähetät kuolleen kalan tutkittavaksi.

Viljelty kala

Sairaat kalat näytteeksi mielellään elävänä happipussissa. Suurikokoiset kalat jäitettynä styroxlaatikossa. Ruumiinavauksen löydösten perusteella päätetään jatkotutkimuksista, jotka ovat bakteriologinen, virologinen ja/tai parasitologi

Luonnonvaraiset kalat

Joukkokalakuolemat johtuvat usein järven olosuhteista. Vesinäytteiden tutkiminen ja olosuhteiden selvitys kuuluu alueellisille ympäristökeskuksille. Joukkokuolematapauksissa ota yhteyttä alueesi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen.

Sairaat ja poikkeavat saaliskalat: Ensin jäähdytys (1 - 5 astetta), ei pakastusta! Pakkaukseen mukaan kylmävaraajat tai muovipussissa olevaa jäätä, jos on saatavilla. Kala tai kalanpala kiedotaan märkään voipaperiin. Tämän jälkeen näytteen voi panna muovipussiin.

Ruumiinavauksen löydösten perusteella päätetään jatkotutkimuksista, jotka ovat bakteriologinen, virologinen ja/tai parasitologinen. Tutkimus on ilmainen, mutta siihen ei sisälly vierasainetutkimuksia, jotka ovat maksullisia.

Akvaariokalat

Näytteeksi tulisi toimittaa elävä oireileva kala omassa akvaariovedessään. Ruumiinavauksen löydösten perusteella päätetään jatkotutkimuksista.

Lähettäminen

Kaloja tutkitaan Ruokavirasto Helsingin, Kuopion ja Oulun toimipaikoissa. Kaikista lähetyksistä tulee ilmoittaa etukäteen kyseisen toimipaikan kalaeläinlääkärille.

Ruokavirasto patologia, Hki, kalaeläinlääkäri puhelin 050 439 2788
Ruokavirasto Kuopio, kalaeläinlääkäri puhelin 044 720 1469
Ruokavirasto Oulu, kalaeläinlääkäri puhelin 040 569 4541

Lähetysosoitteet

Ruokavirasto Helsinki  
Ruokavirasto, patologia, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki

Ruokavirasto Kuopio
- tuonti: Ruokavirasto Kuopio, Neulaniementie 4
- linja-autorahti: Ruokavirasto Kuopio, Matkahuolto Kuopio

Ruokavirasto Oulu
- tuonti: Ruokavirasto Oulu, Elektroniikkatie 5, 90590 Oulu
- linja-autorahti: Ruokavirasto Oulu, Matkahuolto Oulu