Ruokavirasto tutkii kalanäytteitä, mutta itsestään kuolleet kalat ovat usein niin pilaantuneita, ettei niistä ole apua kuolinsyyn selvityksessä. Ole yhteydessä Ruokavirastoon ennen kuin lähetät kuolleen kalan tutkittavaksi.
Viljelty kala
Tutkimuslähete Viljelty kala (pdf)
Sairaat kalat lähetetään näytteeksi joko elävänä happipussissa (pienikokoiset kalat) tai jäitettynä styroxlaatikossa. Ruumiinavauksen löydösten perusteella päätetään jatkotutkimuksista, jotka ovat bakteriologinen, virologinen ja/tai parasitologinen.
Kokonaisten kalojen pakkaaminen
- Laita kuolleet tai lopetetut kalat jäämurskapedille muovipussiin tai vaihtoehtoisesti kääri ne ilmavaan ja kuivittavaan materiaaliin, esimerkiksi voipaperiin ja lisää riittävä määrä kylmävaraajia. Kalaa ei tule sulkea suoraan muovipussiin.
- Sulje näyte sen jälkeen kaksinkertaiseen muovipussiin ja/tai -säkkiin, lisää pussien väliin nesteitä imevää materiaalia. Paketissa tulee olla riittävästi imeytysainetta (sanomalehtipaperia, talouspaperia tai muuta sellaista), jotta kaikki näytteestä valuva neste voi imeytyä siihen.
- Pakkaa näyte tukevaan styroxpakkaukseen ja tarvittaessa lisäksi pahvilaatikkoon, joka kestää kuljetuksen kolhut.
- Lisää pakettiin mukaan huolellisesti täytetty tutkimuslähete erilliseen muovipussiin suljettuna. Teippaa pakkaus kiinni leveällä teipillä, käytä mieluiten kelta-mustaa huomioteippiä, vahvista tarvittaessa pakkauksen pohja.
- Laita paketin päälle merkintä Eläinperäinen näyte - vapautettu. Lähettäjä vastaa siitä, että pakkaus ei vuoda tai rikkoonnu kuljetuksen aikana.
Luonnonvaraiset kalat
Joukkokalakuolemat johtuvat usein vesiympäristön olosuhteista. Vesinäytteiden tutkiminen ja olosuhteiden selvitys kuuluu alueellisille ympäristökeskuksille. Joukkokuolematapauksissa ota ensisijaisesti yhteyttä alueesi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen. Toimintaohjeita kalakuolematapauksissa
Tutkimuslähete Luonnonvaraiset kalat ja ravut (pdf)
Sairaat ja poikkeavat saaliskalat: Ensin jäähdytys (1–5 astetta), ei pakastusta! Pakkaukseen mukaan kylmävaraajat tai muovipussissa olevaa jäätä, jos on saatavilla. Jäämurskaa voi kysyä kauppojen kalatiskeiltä. Kala tai kalanpala kiedotaan märkään voipaperiin. Tämän jälkeen näytteen voi panna muovipussiin.
Ruumiinavauksen löydösten perusteella päätetään jatkotutkimuksista, jotka ovat bakteriologinen, virologinen ja/tai parasitologinen. Tutkimus on ilmainen, mutta siihen ei sisälly vierasainetutkimuksia, jotka ovat maksullisia.
Akvaariokalat
Tutkimuslähete Harraste- ja lemmikkieläimen ruumiinavauslähete (pdf)
Näytteeksi tulisi toimittaa elävä oireileva kala omassa akvaariovedessään. Ruumiinavauksen löydösten perusteella päätetään jatkotutkimuksista.
Kala- ja rapututkimukset Ruokaviraston hinnastossa
Hinnastossa on kunkin tutkimuksen kohdalla tieto näytteen tutkimuspaikasta, näytteenotto-ohje, tutkimusaika, asiantuntijoiden yhteystiedot ja tutkimuslähete.
Lähettäminen
Kaloja tutkitaan Ruokaviraston Helsingin, Kuopion ja Oulun toimipaikoissa. Ilmoita lähetyksestä etukäteen kyseisen toimipaikan kalaeläinlääkärille.
- Ruokavirasto patologia, Helsinki, kalaeläinlääkäri, puhelin 050 439 2788
- Ruokavirasto Kuopio, jaostopäällikkö, puhelin 040 489 3380
- Ruokavirasto Oulu, kalaeläinlääkäri, puhelin 050 477 8646
- Tornionjoen lohikuolemat: kalaeläinlääkäri, puhelin 050 477 8646