Pienpedot

Rabies- ja muuhun tautiseurantaan kerätään näytteeksi erityisesti kettuja ja supikoiria. Näytteenkeruu on käynnissä jatkuvasti. Tautitutkimuksiin olisi erityisen tärkeää saada kuolleena löytyneitä tai sairauden takia lopetettuja kettuja ja supikoiria koko maasta. Näytteeksi voi toimittaa myös kuolleena löytyneitä tai sairaita näätiä, minkkejä tai mäyriä. Myyräekinokokin seurantaan tarvitaan näytteeksi metsästettyjä kokonaisia kettuja ja supikoiria kaikkialta maasta. Normaaliturkkiset metsästetyt eläimet voi nylkeä ennen lähetystä. Kuolleena löytyneet lähetetään kokonaisina.

Rabiessyöttirokotteiden lentolevitysalueelta kaakkoisrajan kunnista on tavoitteena kerätä vuosittain vähintään 360 kettua tai supikoiraa näytteeksi rokotuskampanjan tehon seuraamiseksi. Nämä näyte-eläimet voivat olla metsästettyjä tai kuolleena löytyneitä. Kettujen ja supikoirien ruhokeräyksen tilanne.

Pakkaaminen

Näytteiden annetaan jäähtyä (mieluiten +1 - +5 asteeseen) ennen pakkaamista, mutta niitä ei kannata pakastaa, ellei säilytysaika veny pitkäksi. Pakastetutkin näytteet kelpaavat tutkimuksiin. Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Paperikäärö pakataan ehjään muovipussiin ja lopuksi tukevaan laatikkoon. Laatikko teipataan kiinni. Pussiin voi laittaa kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi.

Lähetys

Näytteet lähetetään mahdollisimman tuoreina Matkahuollon Pikapakettina Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan. Ruokavirasto maksaa näytteen lähetyskulut, kun Matkahuollon pakettikorttiin rastitaan maksajaksi vastaanottaja. Näytteet lähetetään alkuviikon aikana (ma–to), jotta ne ehtivät perille ennen viikonloppua.

Lähete

Pienpetojen tautiseuranta, myös vapaamuotoinen lähete käy. Lähetteessä ilmoitetaan lähettäjän tietoina nimi, osoite ja puhelinnumero sekä näytteen tietoina vähintään seuraavat:

  • eläinlaji
  • pyyntikunta ja –kylä
  • pyyntipäivä
  • lopetustapa
  • mahdolliset sairauden oireet.

Erityisesti syöttirokotusvyöhykkeen näytetietoihin olisi tärkeää liittää eläimen pyynti- tai löytöpaikan koordinaatit ja koordinaattijärjestelmä. Koordinaatteja voi hakea esimerkiksi kansalaisen karttapaikka -sovelluksesta.

Lähetysosoite

Ruokavirasto Oulu, Matkahuolto Oulu (asiakasnumero 6100752) Lähetysohjeet ja -osoitteet

Lisätietoja näytteiden toimittamisesta antaa tutkija Marja Isomursu, 
puhelin 040 512 1248, marja.isomursu@ruokavirasto.fi

 

Sivu on viimeksi päivitetty 5.6.2020