Euroopassa levinnyttä lintuinfluenssaa löytyi fasaaneista Janakkalassa

21. tammikuuta 2021

Suomessa on todettu muualla Euroopassa levinnyttä korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa. Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa virusta löytyi Kanta-Hämeestä, Janakkalassa luontoon istutetuista fasaaneista. Tartuntojen estämiseksi siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin.

Janakkalalaisen fasaanitilan lähettyviltä oli havaittu poikkeuksellisen suurta kuolleisuutta luontoon istutetuissa fasaaneissa. H5N8-tyypin lintuinfluenssa varmistui alueelta Ruokaviraston laboratorioon toimitetuista viidestä fasaanista.

Fasaanitilalle on annettu hallintopäätös, jolla pyritään estämään taudin leviäminen.

Korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt viime vuoden lopulta alkaen muun muassa Saksassa, Tanskassa, Alankomaissa, Ranskassa ja Ruotsissa sekä luonnonvaraisista linnuista että siipikarjatiloilta. Tartunnan saaneilla tiloilla on lainsäädännön vaatimusten mukaisesti lopetettu kaikki linnut.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen.

Siipikarjan ulkona pitäminen on ollut kiellettyä keväisin lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi. Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille.

Lisätietoja:

Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu, p. 029 520 4436 (eläintautien valvonta)
Erikoistutkija Niina Tammiranta, p. 029 520 5049 (lintujen virustaudit ja diagnostiikka)

Sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Lintuinfluenssa
Lintuinfluenssa Suomessa
Siipikarjan ulkonapitokielto