Kyhmyjoutsenilla lintuinfluenssaa Hangossa, Tuusulassa ja Kotkassa

19. maaliskuuta 2021

Tämän talven viimeisimmät lintuinfluenssatapaukset ovat löytyneet Hangosta, Tuusulasta ja Kotkasta. Hangon Tulliniemen uimarannalta löytyi viime perjantaina (12.3.) viisi kuollutta kyhmyjoutsenta, joista yhdestä todettiin korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Niin ikään Tuusulasta Ruokavirastoon lähetetystä kyhmyjoutsenesta ja Kotkassa hoitoon otetulta kyhmyjoutsenelta todettiin korkeapatogeeninen H5-tyypin lintuinfluenssa. Viruksen N-tyyppi ei ole selvinnyt jälkimmäisissä tapauksissa.

Ärhäkkää lintuinfluenssaa on tänä talvena todettu luonnonvaraisista linnuista Etelä-Suomessa, ja Janakkalassa tauti pääsi leviämään myös fasaanitarhalle.

Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, mukaan lukien luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemat ja yksittäiset kuolleet petolinnut, tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Mikäli oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lisätietoja:

Lintuinfluenssa Suomessa 
ECDC: Threat Assessment Brief: First identification of human cases of avian influenza A(H5N8) infection