Turkistarhan ketuilla todettu lintuinfluenssaa

13. heinäkuuta 2023

Turkistarhan siniketuissa on todettu lintuinfluenssatartunta Kaustisella, Keski-Pohjanmaalla. Kyseessä on sama korkeapatogeeninen H5N1-virustyyppi, joka on aiheuttanut useita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia lähiaikoina. Lisäksi neljän muun turkistarhan eläimissä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla on todettu influenssavirusta, jonka tarkempi tyypittäminen on Ruokavirastossa vielä kesken. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin.

Suomessa ei ole aiemmin todettu lintuinfluenssaa tarhatuissa turkiseläimissä. Luonnonvaraisissa ketuissa tartunta on sen sijaan todettu Suomessa kahdesti.

Influenssavirukset todettiin Ruokaviraston laboratoriotutkimuksissa näytteistä, jotka tarhaajat olivat lähettäneet tutkittavaksi eläinten sairauden- tai kuolinsyyn selvittämiseksi. Virustyypitys on vielä kesken yhteensä neljältä tarhalta Kauhavalta, Etelä-Pohjanmaalta sekä Halsualta ja Kaustiselta, Keski-Pohjanmaalta lähetetyistä näytteistä. Turkistarhojen tartuntalähteitä selvitetään, mutta todennäköisesti tartunnat ovat peräisin luonnonvaraisista linnuista.

Turkiseläinten lintuinfluenssatartunta ei aiheuta tarhalle eläintautiviranomaisen määräämiä rajoituksia. Ruokavirasto ja aluehallintovirastot seuraavat tilannetta yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja hyvinvointialueiden terveysviranomaisten kanssa. Turkistarhoilta otetaan seurantanäytteitä, jotka tutkitaan influenssaviruksen mahdollisen muuntumisen havaitsemiseksi.

Turkistarhoilla työskentelevien henkilöiden on suositeltavaa aina ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon ohjeiden saamiseksi, jos heillä on influenssaan viittaavia hengitystieoireita (kuume, yskä, hengenahdistus) ja/tai aivotulehdukseen viittaavia oireita (niskajäykkyys yhdistettynä päänsärkyyn ja pahoinvointiin). Tarhoilla työskentelevien tulee jatkuvasti käyttää suojavarusteita ja huolehtia riittävästä huolellisesta käsienpesusta estääkseen mahdollisten tartuntojen siirtymisen eläimen ja ihmisen välillä. Turkiseläimissä voi esiintyä lintuinfluenssaviruksen lisäksi muitakin ihmisiin tarttuvia taudinaiheuttajia kuten koronavirusta (SARS-CoV-2) ja salmonellaa. Turkistarhoilla on myös pyrittävä estämään mahdollisimman hyvin luonnonvaraisten lintujen pääsy kosketuksiin tarhan eläinten kanssa sekä huolehdittava tehokkaasta jyrsijöiden torjunnasta.

Lintuinfluenssaa on tänä kesänä todettu runsaasti luonnonvaraisissa linnuissa. Erityisen paljon tartuntoja on esiintynyt naurulokeissa koko Euroopassa. Ruokavirastossa tutkitaan parhaillaan näytteitä useammasta lokkien joukkokuolemasta eri puolilta Suomea. Ruokaviraston nettisivuille päivitetään ajantasainen tieto varmistuneista lintuinfluenssatartunnoista.

Lisätietoja:

Osastonjohtaja Terhi Laaksonen, p. 029 520 4530 (eläintautien valvonta)
Tutkimusprofessori Tuija Gadd, p. 029 520 4183 (virologiset tutkimukset)

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:        

Lintuinfluenssa
Turkistarhojen zoonoosit -riskiprofiili (pdf)
THL: Lintuinfluenssa
THL: Toimenpideohje ihmisen lintuinfluenssatartuntojen torjumiseksi