Janakkalan fasaanitarhalta löytyi lintuinfluenssaa

10. helmikuuta 2021

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttava korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssatartunta on varmistunut fasaanitarhalta Janakkalassa, Kanta-Hämeessä. Tautia löytyi jo aiemmin luonnonvaraisista linnuista tarhan läheltä ja viime viikonlopun jälkeen tarhattujen fasaanien kuolleisuus lisääntyi nopeasti. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lintuinfluenssa on Suomessa päässyt leviämään luonnonvaraisista linnuista siipikarjan pitopaikkaan. Tautilöydös vaikuttaa siipikarjan ja siipikarjatuotteiden alueellisiin siirtoihin rajoitusvyöhykkeellä.

Janakkalaiselta fasaanitarhalta toimitettiin maanantaina Ruokavirastoon tutkittavaksi 10 itsestään kuollutta fasaania, joista lintuinfluenssatartunta varmistui. Tarhalla on yhteensä noin tuhat fasaania, jotka Ruokavirasto on määrännyt lopetettavaksi.

Korkeapatogeenisen lintuinfluenssan vuoksi Ruokavirasto perustaa pitopaikan ympärille 3 km:n suojavyöhykkeen ja 10 km:n valvontavyöhykkeen. Näistä jälkimmäisen sisällä on noin 40 harrastelintujen tai -siipikarjan pitopaikkaa. Ruokavirasto rajoitti jo tammikuun lopulla luonnonvaraisten lintujen tautilöydöksen vuoksi siipikarjan ja siipikarjatuotteiden siirtoja alueellisesti ja määräsi rajoitusvyöhykkeen taudin löytöpaikan ympärille.

Tautisuojausta tehostettava koko maassa

Lintuinfluenssaa esiintyy luonnonlinnuissa luultavasti muuallakin maassa, vaikka varmistuneet tapaukset ovat toistaiseksi löytyneet Etelä-Suomesta. Ruokavirasto kehottaa tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi koko maassa. Siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulee pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin, ettei virus leviäisi pitopaikkoihin. Lintuinfluenssatilanteen vuoksi siipikarjan ulkonapitokielto aikaistui tänä vuonna kolmella viikolla ja astui voimaan 8. helmikuuta.

Lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Lintuinfluenssaan viittaavana joukkokuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua. Myös kuolleena löytyneistä, yksittäisistä isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa. Mikäli oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille. Epäilytilanteessa virkaeläinlääkäri tarkastaa linnut, ottaa tarvittavat näytteet ja huolehtii niiden lähettämisestä Ruokavirastoon tutkittavaksi. Yksittäiset kuolleena löydetyt luonnonvaraiset linnut löytäjä voi halutessaan lähettää Ruokavirastoon Oulun toimipaikkaan. Näytteeksi toivotaan erityisesti vesi- ja petolintuja.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen. Hyvä tuotantohygienia yhdistettynä siihen että siipikarjanliha käytetään elintarvikkeena kuumennettuna takaavat sen, että Suomessa myynnissä olevista ja ohjeiden mukaisesti käsitellyistä elintarvikkeista ei ole mahdollista saada lintuinfluenssaa. Elintarvikkeiden ja ruoan käyttötottumuksia ei ole tarpeen muuttaa lintuinfluenssan takia.

Lisätietoja:

Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu, p. 029 520 4436 (eläintautien valvonta)
Yksikönjohtaja Tuija Gadd, p. 029 520 4183 (lintujen virustaudit ja diagnostiikka)
Osastonjohtaja Marjatta Rahkio, p. 029 520 4893 (elintarviketurvallisuus)

Sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Lintuinfluenssa Suomessa 
Siipikarjassa todettu korkeapatogeeninen lintuinfluenssa aiheuttaa rajoituksia vientiin EU:n ulkopuolelle