Roihuvuoresta löytyneellä kanahaukalla lintuinfluenssa

26. helmikuuta 2021

Helsingin Roihuvuoresta löytyneellä kanahaukalla on todettu korkeapatogeeninen eli linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttava H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Ärhäkkää lintuinfluenssaa on tänä talvena löytynyt luonnonvaraisista linnuista Etelä-Suomessa, ja Janakkalassa tauti pääsi myös leviämään fasaanitarhalle. Lintuinfluenssaa on luultavasti luonnonlinnuissa muuallakin maassa.

Huonokuntoinen kanahaukka toimitettiin 22. helmikuuta Yliopistolliseen eläinsairaalaan Viikkiin, missä se jouduttiin lopettamaan huonon kuntonsa vuoksi. Lintuinfluenssatartunta varmistui Ruokavirastossa tehdyissä tutkimuksissa. Yliopistollisen eläinsairaalan toimintaan ei aiheudu rajoituksia löydöksen takia.

Kyseessä on kolmas Helsingistä löytynyt lintuinfluenssatapaus. Aiemmin tautia on todettu Eläintarhanlahdelta kuolleena löytyneestä kyhmyjoutsenesta sekä Kumpulasta löytyneestä ja Korkeasaaren Villieläinsairaalaan hoitoon viedystä kanahaukasta. Tapaus johti Villieläinsairaalan toiminnan keskeytymiseen tilojen puhdistamisen ja desinfioinnin ajaksi. Lintuinfluenssaa on todettu myös Janakkalassa, Kanta-Hämeessä luontoon istutetuissa fasaaneissa ja fasaanitarhalla. Taudin hävittämiseksi on lopetettu yli 6 000 fasaania.

Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, mukaan lukien lintujen joukkokuolemat ja yksittäiset kuolleet petolinnut, tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Lintuinfluenssatilanteen vuoksi siipikarjan ulkonapitokielto aikaistui kolmella viikolla ja astui voimaan 8. helmikuuta. Ruokavirasto kehottaa tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi koko maassa. Mikäli oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Helmikuussa raportoitiin epäilystä, että lintuinfluenssa H5N8 olisi joulukuussa Etelä-Venäjällä tarttunut siipikarjatilalla seitsemään työntekijään. Henkilöt olivat oireettomia, eikä ole viitteitä siitä, että H5N8-virus tarttuisi ihmisten välillä. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) on selvittänyt tapausta tuoreeltaan ja arvioinut, että H5N8-tartunnan riski on ihmisille hyvin matala ja siipikarjan kanssa työskentelevillekin matala.

Lue lisää:

Lintuinfluenssa Suomessa
ECDC: Threat Assessment Brief: First identification of human cases of avian influenza A(H5N8) infection