Orf

Orf (contagious pustular dermatitis, contagious echtyma) on lampaan ja vuohen tarttuva ihosairaus, jonka aiheuttaa parapoxvirus.

Useimmiten tautia esiintyy karitsoilla, mutta myös vanhemmat eläimet, esimerkiksi uuhet, voivat sairastua, jos niillä ei ole vastustuskykyä. Usein kaikki eläimet sairastuvat muutamassa viikossa, mutta kuolleisuutta tauti ei yleensä aiheuta. Osa eläimistä voi olla oireettomia.

Virus on zoonoosi eli se tarttuu eläimestä ihmiseen. Ihmisellä orf virus aiheuttaa paikallisia kivuliaita ihomuutoksia yleensä käsiin.

Oireet

Suun ympäristön iholla, utareessa ja sorkkavälissä todetaan aluksi punoittavia paukamia, joista kehittyy nopeasti puhkeavia vesikelloja. Muutamassa päivässä ne peittyvät ruvella, joka paksuuntuu vähitellen syylämäiseksi. Joskus muutoksia voi olla myös sukuelinten iholla ja joissain tapauksissa myös suun limakalvoilla tai jopa ruokatorvessa. Muutokset ovat kivuliaita, syöminen vaikeutuu, ja uuhet, joilla on muutoksia utareessa, ovat haluttomia imettämään.

Taudinmääritys ja näytteenotto

Koska lampailla esiintyy muitakin tarttuvia, samoilla ihoalueilla oireita aiheuttavia tärkeitä tauteja, kuten sinikielitauti (bluetongue) ja suu- ja sorkkatauti, tulee oireista ilmoittaa kunnaneläinlääkärille. Näytteeksi otetaan rupea muuttuneelta ihoalueelta esimerkiksi kuivaan koeputkeen. Näyte lähetetään Ruokaviraston eläintautivirologian tutkimusyksikköön.

Leviäminen

Tartunta leviää eläinten mukana. Tärkein levittäjä on eläin, jolla on näkyviä ihomuutoksia. Virus säilyy myös ympäristössä hyvin, kuivuneessa ruvessa kuukausia tai jopa vuosia. Myös oireettomia kantajaeläimiä voi olla.

Ehkäisy

Eläinkaupan yhteydessä tulee varmistua siitä, ettei eläimillä ole silmin nähtäviä orfin aiheuttamia ihomuutoksia. Ostoeläimiä on hyvä pitää 2–4 viikkoa karanteenissa muutaman oman katraan karitsan kanssa. Virus on erittäin kestävä ympäristössä ja tautia on sen takia vaikea hävittää. Taudin kantajuutta ei voida todeta laboratoriotutkimuksella. Suomessa ei ole käytössä rokotetta.

Orf on kansallisessa eläintautilainsäädännössä luokiteltu ilmoitettavaksi eläintaudiksi (MMMa 325/2021), eli sen esiintymistä seurataan. Eläinlääkärin on ilmoitettava kunnaneläinlääkärille tai aluehallintovirastoon viimeistään seuraavana arkipäivänä, jos epäilee tai toteaa eläimellä orf-tartunnan. Lisätietoa eläintautien ilmoittamisvelvollisuuksista löytyy sivuiltamme

Esiintyminen 

Orf-tartuntaa esiintyy maailmanlaajuisesti lampaissa, myös Suomessa sitä todetaan vuosittain. Orf-virus on todettu Suomessa myös poroissa.

Sivu on viimeksi päivitetty 7.10.2022