SARS-CoV-2-seurantatutkimukset turkistarhoilla 1.4.2023 alkaen

Turkistarhojen koronavirusseurantatutkimus muuttuu 1.4.2023 alkaen, sillä siitä eteenpäin seurantatutkimuksesta päätetään kansallisesti Suomessa. Seurantatutkimus koskee kaikkia turkistarhoja, jotka kasvattavat minkkejä, muita näätäeläimiä tai supikoiria. Seurantatutkimus jatkuu toistaiseksi.

Turkistarhaajien ei enää 1.4.2023 alkaen tarvitse lähettää itsestään kuolleita tai heikkokuntoisina lopetettuja turkiseläimiä säännöllisesti Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi. Nahkonta-aikana toteutetaan kuitenkin erillinen koronavirusnäytteenotto.

Yli 500 siitoseläimen tuottaja on aiemmin sitoutunut noudattamaan tautisuojaustoimenpiteitä ja työntekijöiden koronavirustestausvaatimuksia, mutta 1.4.2023 alkaen sitoumusta ei enää edellytetä. Tarhaajan on kuitenkin toteutettava tarhallaan tautisuojausta, ilmoitettava koronaepäilyistä kunnaneläinlääkärille ja tietyissä tapauksissa lähetettävä kuolleita eläimiä koronatutkimuksiin. Lisäksi on annettu suosituksia turkistarhan työntekijöiden koronatestaukselle.

Ruokavirasto on lähettänyt tarhaajille ohjeet seurantatutkimuksen muutoksista. Lisätietoja saa aluehallintovirastosta tai kunnaneläinlääkäriltä. Nahkonta-ajan näytteenotosta ohjeistetaan myöhemmin erikseen. Ruokavirasto vastaa koronanäytteiden tutkimuskustannuksista.

Lisäksi kunnaneläinlääkärit ottavat turkistarhoilla tietyissä tapauksissa näytteitä elävistä eläimistä.

Sivu on viimeksi päivitetty 30.3.2023