Sikaeläinten tunnistimet

 

EU:n eläinterveyssäännöstön (EU) 2016/429 mukaan mukaan sikaeläinten merkintävelvollisuuden täyttävät vain Ruokaviraston hyväksymät tunnistimet. 

Korvamerkit

Kaikki sikaeläimet tulee merkitä joko tatuoinnilla tai korvamerkillä viimeistään 9 kuukauden iässä tai ennen sitä, mikäli sika siirretään syntymäpitopaikastaan tätä ennen. Lue lisää täältä.

Korvamerkit  ovat toimija- ja eläinlajikohtaisia eikä niitä saa luovuttaa edelleen toiselle toimijalle. Eläimiä pitävän toimijan on huolehdittava siitä, että pitopaikassa on riittävästi vapaita korvamerkkejä sikaeläinten merkitsemistä varten. Vapaat korvamerkit ovat niitä, jotka eivät ole vielä kiinnitetty eläimen korvaan, vaan ne on varattu syntyville eläimille. Suositus on, että vapaita korvamerkkejä olisi noin vuoden käyttötarvetta vastaava määrä.

Pudonnutta korvamerkkiä ei saa kiinnittää uudelleen, vaan pudonneen merkin tilalle on viivytyksettä tilattava korvausmerkki eläimen alkuperäiselle tunnukselle. Mikäli alkuperäistä merkintätunnusta ei ole mahdollista selvittää, tulee sikaeläin merkitä uudelleen sitä pitopaikan merkintätunnusta käyttäen jossa sitä pidetään. Uudelleenmerkinnästä tulee lisätä tieto pitopaikan kirjanpitoon 3 päivän kuluessa tapahtumasta. Kun korvausmerkki on saapunut tilalle, on se viivytyksettä kiinnitettävä asianomaisen eläimen korvaan.

Tunnistimien asentamisessa tulee huomioida eläinsuojeluasetuksen (396/1996) 23 § 1) kohta. Seuraavat eläimille suoritettavat toimenpiteet ovat sallittuja; sian, naudan, lampaan, poron, vuohen ja muun tuotantoeläimen korvien rei'ittäminen, loveaminen, tatuointi sekä korvamerkin tai mikrosirun asettaminen eläimeen ja edellä mainittujen eläinten merkitseminen muulla lyhytaikaista ja vähäistä kipua aiheuttavalla tavalla siihen pätevän henkilön suorittamana.

Korvamerkkeihin painatetaan maakoodillinen pitopaikan merkintätunnus joka ilmoitetaan niiden tilauksen yhteydessä. 

Tunnistimien toimittaja perii maksua tunnistimista ja niiden toimittamisesta oman hinnastonsa mukaisesti.

Lue lisää tiedotteista:

Korvamerkkien tilaaminen

Sikarekisterin asiakaspalvelu vastaanottaa tällä hetkellä vain Stallmästare OS ID:n  tilaukset korvamerkeistä ja välittää ne eteenpäin niiden toimittajille. Tunnistimia ja niiden laskutuksia koskevat reklamaatiot tulee osoittaa suoraan korvamerkkitoimittajille.

Sikaeläinten korvamerkkejä voi tilata seuraavien kanavien kautta:

  1. Tilauslinkin kautta. Tunnistimien tilauslinkki
  2. Puhelimitse sikarekisterin asiakaspalvelusta arkisin klo 8.15-16.00,  puhelinnumero: 0295 205 303

Korvamerkkipihdit ja muut oheistarvikkeet kuten elektronisten korvamerkkien lukijat eivät ole tilattavissa Ruokaviraston tunnistimien tilausjärjestelmän kautta vaan niiden saatavuus sekä yhteensopivuus tulee varmistaa niiden toimittajilta. 

Tilauksen yhteydessä on annettava asiointitunnus (tilatunnus tai asiakastunnus). Tunnuksen voi tarkistaa eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteristä  tai kuntasi maaseutuviranomaiselta.

Tällä hetkellä tunnistimia on tilattavissa seuraavilta tunnistintoimittajilta:

Tilattavissa olevat korvamerkit sikaeläimille

Combi 3000 mini, Stallmästare OS ID

Stallmästaren korvamerkit ovat tilattavissa yllämainittujen kanavien kautta.

Combi3000mini

Sopivat pihdit:

  • Mustat junior-pihdit, maks. 10 vuotta vanhat (tuotenro N1816)
  • Allflex punainen Total Tagger

Lisätietoja: OS ID Stallmästaren: order@stallmastaren.se (Asiointi ruotsin tai englannin kielellä). OS ID Stallmästaren kotisivut

Perinteinen korvamerkki. Saatavana korvanumeron kanssa tai ilman sitä.
Koko: 41 x 34 mm, saatavana vain väriltään keltaisena.

 

MS Schippers

MS Schippersin korvamerkit ovat tilattavissa vain niiden toimittajalta kts. alla.

  • MS Tag Standard Standard.jpg
  • MS Tag Torbogen Torbogen muokattu (2).jpg
  • MS Tag Round Little male and female Tag Round male and female.jpg

MS Schippersin korvamerkit tilataan suoraan niiden toimittajalta.

Korvamerkkitoimittajan yteystiedot:

https://www.msschippers.com/

Sales Manager 

Katja-Maarit Kujanpää

km.kujanpaa@schippers.eu

Puh: 0400 654 080

 

Sivu on viimeksi päivitetty 23.8.2023