Valmistajan ja markkinoijan vastuu
Rehun eli tässä tapauksessa lemmikkieläinten ruuan turvallisuudesta, laadusta ja sopivuudesta eläimen ruokintaan sekä ylipäätään lainsäädännön noudattamisesta vastaa aina rehun valmistaja tai markkinoija.
Valmistajille on velvollisuus tehdä käyttämistään raaka-aineista vaarojen arviointi ja suunnitella mahdollisten vaarojen hallintakeinot, niin että tuotteet ovat turvallisia käyttää.
Rehun myyjän ja käyttäjän vastuulla on noudattaa rehun etiketissä olevaa säilytys- ja käyttöohjetta sekä käsitellä rehua oikein.
Rekisteröityneet ja hyväksytyt valmistajat
Lemmikkieläinten ruokien valmistaminen eläinperäisistä sivutuotteista edellyttää rekisteröitymistä ja hyväksynnän hakemista Ruokavirastosta ennen toiminnan aloittamista. Myös pakkaaminen katsotaan valmistamiseksi; raakaruoan kohdalla valmistaminen on usein lähinnä paloittelua tai hienontamista ja pakkaamista. Hyväksynnän saaminen edellyttää tarkastusta paikan päällä ennen toiminnan aloittamista ja hyväksynnän myöntämistä. Tarkastuksella käydään läpi tuotantotilat ja omavalvontasuunnitelma sekä keskustellaan mm. toimintaan ja tuoteturvallisuuden varmistamiseen liittyvistä asioista. Hyväksynnän yhteydessä laitos saa hyväksyntänumeron, joka tulee ilmoittaa lemmikkiruokien pakkausmerkinnöissä. Poikkeuksena hyväksyntävaatimukselle on lemmikkiruuan valmistus elintarvikehuoneistossa elintarvikeraaka-aineista tai kotikeittiössä kypsien lemmikkiruokien valmistus elintarvikeraaka-aineista. Tällöin valmistajan tulee olla rekisteröity rehualan toimija. Ruokaviraston nettisivuilla julkaistaan rekisteröidyt rehualan toimijat ja lista kotimaisista hyväksytyistä lemmikkiruokalaitoksista (section VIII)
Luettelot sivutuoteasetuksen mukaan rekisteröidyistä ja hyväksytyistä toimijoista
Myös muiden jäsenmaiden viranomaisilla on velvollisuus pitää yllä vastaavaa listaa oman maansa laitoksista. EU komissio julkaisee listat kaikista EU-alueella hyväksytyistä ja rekisteröidyistä sivutuoteasetuksen mukaisista laitoksista.
Euroopan komission laitoslistat hyväksytyistä lemmikkieläinten ruokia valmistavista laitoksista
Viranomaisvalvonta
Lemmikkieläinten ruokien valmistusta valvotaan siinä maassa, jossa tuote valmistetaan. Vaikka tuotemerkki olisi kotimaisen kuuloinen, tuote voidaan silti valmistaa Suomen ulkopuolella.
Ruokavirasto valvoo rekisteröityjä rehualan toimijoita ja hyväksyttyjä lemmikkiruokalaitoksia vuosittaisen riskiperusteisen valvontasuunnitelmansa mukaisesti. Suurin osa lainsäädännöstä ja sitä kautta vaatimuksista on kaikille EU-maille yhteisiä. EU-lainsäädäntöä täydentää joiltakin osin kansallinen lainsäädäntö. Muista maista Suomeen tuotavien lemmikkieläinten rehujen on täytettävä myös Suomen lainsäädännön asettamat vaatimukset. Suomen ulkopuolella sijaitsevien laitosten valvonnasta vastaavat sijaintimaan viranomaiset.
Näytteenotto
Kotimaisten lemmikkieläinten ruokien valmistajien valmistamista rehuista otetaan viranomaisnäytteitä Ruokaviraston riskiperusteisen näytteenottosuunnitelman mukaisesti. Ruokaviraston valtuuttamat näytteenottajat hakevat näytteitä sekä rehua valmistavista laitoksista että vähittäismyymälöistä ja näytteistä tutkitaan, täyttävätkö ne lainsäädännön asettamat vaatimukset. Tutkittavia asioita voivat olla esimerkiksi mikrobit, kuten salmonella ja enterobakteerit, haitalliset aineet tai pakkausmerkintöjen paikkansapitävyys. Jos tutkimuksissa todetaan, että tuote ei joltain osin täytä lainsäädännön vaatimuksia, valmistajalta edellytetään selvitystä ja toimenpiteitä asian korjaamiseksi. Ruokavirasto voi kieltää lainsäädännön vastaisten tuotteiden markkinoille saattamisen.
Ruokavirasto tutkii myös jonkin verran ulkomailla valmistettujen tuotteiden vaatimustenmukaisuutta ottamalla näytteitä Suomessa vähittäismyynnissä olevista lemmikkieläinten rehuista. Tällöin mahdollisten puutteiden korjaamisesta tai niiden saattamisesta valmistajan tietoon sekä tuotteiden takaisinvedosta vastaa rehun tuoja tai markkinoija.
Tarkastuskäynnit
Valvontaan liittyvillä tarkastuskäynneillä tarkastellaan, että laitokset toimivat lainsäädännön ja omavalvontasuunnitelmansa mukaisesti. Ruokavirasto tekee tarkastuskäyntejä riskiperusteisen valvontasuunnitelman mukaisesti. Jos tarkastuskäynnillä havaitaan, että toiminta ei joltain osin vastaa lainsäädännön vaatimuksia, Ruokavirasto edellyttää korjaavia toimenpiteitä. Vakavien puutteiden osalta Ruokavirasto voi keskeyttää toimijan rekisteröinnin siihen asti, että puutteet on korjattu.