Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Luomurehut

Mitä luomurehut ovat?

Luomurehut valmistetaan luonnonmukaisesti tuotetuista raaka-aineista. Suomessa valmistetaan luomuna elintarviketuotantoeläinten eli esimerkiksi nautojen, sikojen ja siipikarjan rehuja (myös hevoset ja kanit lasketaan kuuluviksi elintarviketuotantoeläimiin). Suomessa on voinut valmistaa myös luomu lemmikkieläinten ruokia eli esimerkiksi koirien ja kissojen ruokia 1.5.2024 lähtien.

Milloin rehua voi markkinoida luonnonmukaisesti tuotettuna?

  1. raaka-aineiden tulee olla luonnonmukaisesti tuotettuja tai löytyä luomun täytäntöönpanoasetuksen liitteestä 3
  2. luomurehua valmistavan yrityksen tulee olla Ruokaviraston valvontajärjestelmässä

Luomurehujen valmistuksen aloittaminen

Miten luomurehujen valmistus aloitetaan? Luomurehujen valmistusta aloittaessa yrityksen tulee:

  1. rekisteröityä rehualan toimijaksi
  2. hakea luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään

Valvontaan kuuluva luomurehuyritys saa vuosittaisella tarkastuskäynnillä luomusertifikaatin (aiemmin tätä kutsuttiin asiakirjaselvitykseksi). Luomurehuja valmistavien yritysten myönnettyjä luomusertifikaatteja voit hakea täältä.

Sivu on viimeksi päivitetty 20.1.2025