Entsyymit

Entsyymit ovat proteiineja, jotka voivat käynnistää tietyn biokemiallisen reaktion. Tässä yhteydessä entsyymeillä tarkoitetaan tuotteita, jotka lisätään elintarvikkeeseen teknologisessa tarkoituksessa, esimerkiksi vahvistamaan taikinan rakennetta leivonnassa (esimerkiksi ksylanaasit) tai tehostamaan hedelmien uuttoa mehun valmistuksessa (esimerkiksi pektinaasit).

Elintarvikealan toimijan tulee tunnistaa ja hallita elintarvikelainsäädännössä entsyymeille ja niiden käytölle säädetyt vaatimukset. Määräystenmukaisuuden varmistamisen tulee olla osa toimijan omavalvontaa.

EU:ssa on parhaillaan käynnissä elintarvike-entsyymien turvallisuuden arviointi. Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA arvioi kaikkien niiden entsyymien turvallisuuden, joista on jätetty hakemus EU-komissiolle 11.3.2015 mennessä.

Jos entsyymi arvioidaan turvalliseksi, se voidaan hyväksyä EU:ssa sallittujen entsyymien luetteloon. Entsyymien elintarvikekäytön tarkat ehdot tullaan antamaan entsyymilainsäädännössä.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023