Nimisuojalla tarkoitetaan EU:n laatujärjestelmän mukaisia rekisteröityjä tuotenimiä. EU:n laatupolitiikalla ja tuotenimien rekisteröinnillä pyritään suojelemaan tuotteita, jotta niiden maantieteelliseen alkuperään ja perinteiseen osaamiseen liittyvät ainutlaatuiset ominaisuudet tulisivat paremmin esille. Jos tuotteella on erityinen yhteys tuotantopaikkaansa, sen nimelle voidaan myöntää maantieteellinen merkintä. Maantieteelliset merkinnät auttavat kuluttajia tunnistamaan tuotteet ja helpottavat tuottajia markkinoinnissa. Maantieteelliset merkinnät tunnustetaan teollis- ja tekijänoikeuksiksi. Aidossa perinteisessä tuotteessa korostetaan perinteeseen liittyviä seikkoja, kuten tuotteen valmistustapaa tai koostumusta ilman kytköstä tiettyyn maantieteelliseen alueeseen. APT-merkinnällä rekisteröidyn tuotteen nimi on suojattu väärennöksiltä ja väärinkäytöltä.
Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmä on ollut EU:n laajuisena voimassa vuodesta 1993. Järjestelmän tarkoituksena on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita sekä tislattuja alkoholijuomia ja viinejä vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja väärennöksiltä. Samalla tuotteelle on mahdollista saada nimisuojan avulla lisäarvoa. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan ja ne ovat eri tuottajilla olennaisilta osin samanlaiset.
Nimisuojaus (nimen rekisteröinti) koskee yleensä tuotteita, joita on valmistettu tai tuotettu perinteisesti tietyllä alueella tai valmistusmenetelmällä useamman sukupolven ajan tai jotka ovat valmistusmenetelmiensä tai ainesosiensa osalta muista vastaavista tuotteista poikkeavia.
Suojausta voi hakea ainoastaan useampi tuottaja yhdessä. Yksittäinen tuottaja ei voi hakea tuotteelleen suojaa paitsi poikkeustapauksissa.
Nimen rekisteröinti on kaksivaiheinen prosessi, joka koostuu kansallisesta käsittelystä ja käsittelystä yhteisötasolla. Hakemus tehdään Ruokavirastolle, joka vastaa hakemuksen kansallisesta arvioinnista ja päätöksen tekemisestä nimisuojan myöntämiseksi. Tämän jälkeen Ruokavirasto toimittaa hakemuksen komissioon, joka vastaa arvioinnin järjestämisestä EU-tasolla sekä sen jälkeen mahdollisesta nimen varsinaisesta rekisteröinnistä.
Nimisuojauksen on saanut tähän mennessä EU:n alueella yli 1600 elintarviketta, yli 1700 viiniä ja yli 250 tislattua alkoholijuomaa. Suojatuista elintarvikkeista suurimman ryhmän muodostavat ’Hedelmät, vihannekset ja viljat sellaisenaan tai jalostettuina’ seuraavaksi suurimpina ryhminä ovat ’Juustot’, ’Lihavalmisteet (kuumennetut, suolatut, savustetut jne.)’, ’Tuore liha (ja muut eläimenosat)’ ja ’Rasvat (voi, margariini, öljyt jne.)’. Osa suojatuista nimistä on tunnettuja vain kansallisesti, osa tunnetaan eri puolilla maailmaa. Kaikki ovat kuitenkin vähintään omalla alueellaan maineikkaita ja tärkeitä tuotteita. Eniten suojattuja tuotteita on Ranskassa ja Italiassa, sitten Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa. Kaikilla näillä mailla on pitkät perinteet paikallisten elintarvikkeidensa kansallisesta suojauksesta jo ennen EU:n nimisuojajärjestelmien voimaantuloa.
Nimisuojattuja eli rekisteröityjä tuotenimiä saa käyttää ainoastaan niillä edellytyksillä, jotka on esitetty nimisuojattujen tuotteiden rekisteröintihakemusten tuote-eritelmässä ja yhtenäisessä asiakirjassa. Tuote-eritelmää on mahdollista jälkikäteen päivittää, jos nimisuojaa hakenut taho haluaa täsmentää tai muuttaa sitä joiltain osin.
Nimisuojasta säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2024/1143.