Uuselintarvikeasetus

Uuselintarvikkeita koskeva asetus (EY) N:o 258/97 annettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. Uuselintarvikeasetusta uudistettiin vuonna 2015, jolloin astui voimaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus uuselintarvikkeista (EU) 2015/2283, jota on sovellettu täysmääräisesti 1.1.2018 alkaen.

Mitä uudistettiin?

  • Keskitetty lupamenettely

    • Euroopan komissio käsittelee kaikki hakemukset ja myöntää luvat.
    • Turvallisuusarvioinnit suorittaa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA).
    • Turvallisuusarvioinnille ja lupamenettelylle asetettiin aikarajat, jolloin lupaprosessiin kuluva kokonaisaika lyheni.
  • Helpotettu ilmoitusmenettely EU:n ulkopuolisista maista tuleville perinteisille elintarvikkeille

    • Perinteisellä elintarvikkeella oltava:
      • turvallinen käyttöhistoria lähtömaassa
      • jatkuvaa käyttöhistoriaa elintarvikkeena 25 vuoden ajan merkittävän väestönosan keskuudessa.
    • Yksinomaan ravintolisissä käytetyt ainesosat eivät voi olla perinteisiä elintarvikkeita.
  • Unionin luettelo hyväksytyistä uuselintarvikkeista

    • Kaikki uudet ja aiemmin hyväksytyt uuselintarvikkeet sisällytetään Euroopan unionin luetteloon hyväksytyistä uuselintarvikkeista.
    • Uuselintarvikkeita koskevat luvat eivät ole enää toimijakohtaisia, vaan yleisiä. Tämä tarkoittaa, että hyväksyttyjä uuselintarvikkeita voivat tuoda markkinoille kaikki elintarvikealan toimijat annettujen käytön ehtojen mukaisesti. Poikkeuksena tästä ovat uuselintarvikkeet, joille on haettu ja myönnetty tietosuoja viiden vuoden ajaksi.
  • Mahdollisuus tietosuojaan

    • Sovelletaan ainoastaan hakumenettelyssä.
    • Hakijalle voidaan myöntää yksinoikeus tuotteen markkinointiin enintään viideksi vuodeksi.
    • Edellytyksenä turvallisuuden todentamiseen tarvittava uusi tieteellinen näyttö tai tieto, johon hakijalla on yksinoikeus.

Mitä säilyi ennallaan?

  • Merkittävää käyttöhistoriaa kuvaava ajallinen katkaisuraja 15.5.1997  

  • Asetuksen soveltamisala

    • Soveltamisalaa kuitenkin selkeytettiin luokittelemalla tuoteryhmiä sekä laajennettiin lisäämällä uusia tuoteryhmiä.
    • Uusia tuoteryhmiä ovat:
      • kivennäisperäiset aineet
      • kasveista tai niiden osista peräisin olevat elintarvikkeet (mukaan lukien uusilla lisäämismenetelmillä tuotetut kasvit, jos menetelmä aiheuttaa elintarvikkeen koostumukseen merkittäviä muutoksia ravintoarvoon, metaboloituvuuteen tai haitta-aineiden pitoisuuteen liittyen)
      • eläimistä tai niiden osista peräisin olevat elintarvikkeet (mukaan lukien uusilla lisäämismenetelmillä tuotetut eläimet)
      • solukko ja kudosviljelmät (eläin, kasvi, mikrobi, sieni, levä)
      • nanomateriaalit
      • yksinomaan ravintolisissä käytetyt aineet, jos niitä on tarkoitus käyttää muissa elintarvikkeissa
Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023