Elintarvikkeiden takaisinvedoissa kasvua vuonna 2024

24. kesäkuuta 2025

Ruokaviraston keräämien tietojen mukaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta 305 kertaa vuonna 2024. Takaisinvetoja oli 55 tapausta enemmän kuin edellisenä vuonna. Mitään yksittäistä virhettä tai tuoteryhmää ei noussut esille viime vuoden takaisinvetotilastoissa.

Mikrobiologiset virheet yleisin syy takaisinvedolle

Erilaiset mikrobiologiset virheet (salmonella-, listeria- ym. bakteerit ja homeet) aiheuttivat 57 takaisinvetoa vuonna 2024. Salmonellan vuoksi takaisinvetoja tehtiin 25 tapauksessa. Salmonellaa todettiin hyvin erilaisissa elintarvikkeissa, kuten tuoreyrteissä, siemenissä ja niistä valmistetuissa tahnoissa, sekä kalkkunan- naudan- ja sianlihassa.

Torjunta-ainejäämien löydökset laskussa

Hedelmien ja vihannesten torjunta-ainejäämien vuoksi takaisinvetoja tehtiin 38 kertaa vuonna 2024. Vähennystä edellisen vuoteen oli 25 %. Viranomaisvalvonnan aiempien jäämähavaintojen perusteella valvontaa kohdennettiin tarkemmin ja ongelmallisten tuotteiden pääsy markkinoille voitiin estää.   

Lisäaine- fysikaaliset ja allergeenivirheet aiheuttivat takaisinvetoja

Vuonna 2024 lisäainevirheet johtivat 35 takaisinvetoon. Näissä tapauksissa elintarvike sisälsi lisäainetta, joka ei ole sallittu kyseiseen elintarvikkeeseen tai lisäaineen määrä elintarvikkeessa ylitti suurimman sallitun määrän.

Fysikaalisella virheellä tarkoitetaan tilannetta, jossa elintarvikkeen joukossa on sinne kuulumatonta ainesta. Näiden virheiden takia tehtyjen takaisinvetojen määrä on ollut viime vuosina noin kahdenkymmenen tapauksen luokkaa, mutta nyt määrä oli 35 tapausta. Noin puolet tapauksista olivat kotimaisessa tuotannossa tapahtuneita. Allergeenivirheen vuoksi tehtiin 26 takaisinvetoa.

Tarkempia tietoja vuoden 2024 elintarvikkeiden takaisinvedoista

Lisätietoja: 
erityisasiantuntija Mika Varjonen, p. 050 386 8416, etunimi.sukunmi@ruokavirasto.fi