Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä väheni edelleen vuonna 2023

18. huhtikuuta 2024

Ruokaviraston keräämien tietojen mukaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta 250 kertaa vuonna 2023. Takaisinvetojen kokonaismäärä väheni jo toista vuotta peräkkäin. Yleisimpiä takaisinvetoja aiheuttavia syitä olivat kasvien torjunta-ainejäämät, mikrobiologiset virheet ja ilmoittamattomat allergeenit.

Mitään yksittäistä virhettä tai tuoteryhmää ei noussut esille vuoden 2023 elintarvikkeiden takaisinvedoissa. Takaisinvetojen kokonaismäärä laski osittain sen vuoksi, että etyleenioksidijäämien löytyminen elintarvikkeista väheni merkittävästi kahteen edelliseen vuoteen verrattuna.

Torjunta-ainejäämien löydökset pienessä kasvussa

Kasvien tuotannossa käytettyjen torjunta-ainejäämien vuoksi tehdyt takaisinvedot lisääntyivät edellisvuodesta muutaman prosentin verran. Hedelmiä, vihanneksia tai muita kasviperäisiä elintarvikkeita vedettiin markkinoilta 51 kertaa. Seitsemässä tapauksessa elintarvike oli riisi.

Erilaiset mikrobiologiset virheet kuten salmonella, listeria ja homeet aiheuttivat 49 takaisinvetoa, 10 tapausta vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Salmonellaa todettiin hyvin erilaisissa elintarvikkeissa, kuten naudan- ja siipikarjan lihassa, pähkinöissä ja iduissa. Salmonellan vuoksi takaisinvetoja tehtiin 19 tapauksessa.

Allergeeni- ja lisäainevirheet aiheuttivat takaisinvetoja

Allergeenivirheen vuoksi tehtiin 30 takaisinvetoa. Viljan gluteeni, maapähkinä sekä maito olivat useimmin takaisinvedon aiheuttajia.  Allergeenivirheellä tarkoitetaan tilannetta, jossa allergisoivaa ainesosaa päätyy elintarvikkeeseen, mutta siitä ei ole merkintää pakkauksessa.

Lisäainevirheet johtivat 30 takaisinvetoon. Näissä tapauksissa elintarvike sisälsi lisäainetta, joka ei ole sallittu kyseiseen elintarvikkeeseen tai lisäaineen määrä elintarvikkeessa ylitti suurimman sallitun määrän.

Takaisinvedettävistä elintarvikkeista ja kontaktimateriaaleista 39 % oli lähtöisin toisesta Euroopan maasta ja 43 % oli alkuperältään EU:n ulkopuolelta. Loput 18 % tapauksista oli Suomessa tuotettuja elintarvikkeita.

Tarkempia tietoja vuoden 2023 elintarvikkeiden takaisinvedoista

Lisätietoja: 
erityisasiantuntija Mika Varjonen, p. 050 386 8416, etunimi.sukunmi@ruokavirasto.fi