Ruokavirasto on hyväksynyt Savolaisen mustikkakukon nimisuojahakemuksen

12. huhtikuuta 2024

Ruokavirasto on hyväksynyt nimisuojahakemuksen, joka koskaa Savolainen mustikkakukko -nimityksen rekisteröintiä suojattuna maantieteellisenä merkintänä (SMM). Lopullisen päätöksen rekisteröinnistä tekee Euroopan komissio.

Suojauksen hakijaryhmittymä on ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Hakemus perustuu Savolaisen mustikkakukon maineeseen perinteisenä savolaisena leivonnaisena. Piirakan erityispiirteenä on umpinainen rakenne, joka erottaa sen tavanomaisista marjapiirakoista. Vuokaan tehdyn leivonnaisen marjat pysyvät myös mehevinä umpinaisen rakenteen takia. Erikoisuutena on myös pääosin ruisjauhoista valmistettu kuori sekä metsästä kerätyistä villimustikoista valmistettu täyte.

Savolaisen mustikkakukon vaaleanruskea kuori on rapea ja maultaan makea. Kostea täyte on maultaan raikas ja väriltään tumman sininen. Leivonnaisen muoto vaihtelee pyöreästä suorakaiteen muotoiseksi. Savolainen mustikkakukko nautitaan yleensä jälkiruokana tai kahvileipänä, jonka lisukkeena tarjotaan kermavaahtoa, vaniljajäätelöä tai -kastiketta

Savolaisessa mustikkakukossa yhdistyvät Savon alueelle ominainen marjojen keruukulttuuri ja ikivanhan kaskeamisperinteen juurruttama rukiin monipuolinen käyttö. Savolainen mustikkakukko on valittu Mikkelin pitäjänruuaksi vuonna 1984.

Savolaisen mustikkakukon maantieteellisen alueen muodostavat Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakunnat.

Julkinen kuulutus sekä päätökseen liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä Ruokaviraston verkkosivuilla 20.5.2024 saakka. Päätökseen on mahdollista hakea oikaisua.

 

Lisätietoa Ruokavirastosta: www.ruokavirasto.fi/savolainen-mustikkakukko

Lisätietoa:

Piritta Sokura, erityisasiantuntija
P. 040 570 7024
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi