Suuri osa hepatiitti E-tartunnoista todennäköisesti peräisin meetvurstista

26. maaliskuuta 2024

Kotimaisen valmistajan meetvursteista aiemmin todetut hepatiitti E-virukset ovat samankaltaisia kuin suurella osalla vuoden 2024 hepatiitti E-epidemiassa sairastuneilla henkilöillä. Samankaltaisuus todettiin Ruokaviraston ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistyönä tekemässä virusten kantavertailussa. 

THL:n kyselytutkimuksessa hepatiitti E-tartuntaan sairastuneet henkilöt kertovat syöneensä kyseisen valmistajan tuotteita useammin kuin vertailuhenkilöt.

Tulokset viittaavat siihen, että merkittävä osa vuoden 2024 hepatiitti E-tartunnoista on mahdollisesti aiheutunut kyseisen valmistajan valmistamien meetvurstien syömisestä.

Kaikki meetvurstierät, joista on todettu hepatiitti E-virus, on poistettu myynnistä.

Hepatiitti E päätyy meetvurstiin todennäköisimmin virusta sisältävän raaka-aineen mukana. Tutkimuksissa ei ole toistaiseksi tunnistettu hepatiitti E-saastumisen aiheuttanutta meetvurstien raaka-ainetta.

Ruokavirasto jatkaa edelleen mahdollisten tartuntalähteiden jäljityksiä yhteistyössä paikallisten elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa. Myös elintarvikenäytteiden tutkimukset jatkuvat.

Ihmiset saavat tartunnan yleensä elintarvikkeista

Hepatiitti E-epidemiassa on vuoden 2024 aikana sairastunut yli 120 henkilöä. Tartunta saadaan tyypillisesti viruksella saastuneesta elintarvikkeesta. Virus voi tarttua myös suoraan tartuntaa kantavasta ihmisestä tai eläimestä. Hepatiitti E -virusta esiintyy tyypillisesti sioilla, minkä lisäksi sitä on tavattu myös villisioilla ja hirvieläimillä. Esiintyminen on mahdollista myös esim. hevosella.

Kuumennus tuhoaa hepatiitti E-viruksen. Meetvurstin valmistuksessa lihaa ei kuumenneta eikä valmistustapa välttämättä tuhoa mahdollista hepatiitti E-virusta. Tämän vuoksi altistumista hepatiitti E -virukselle ei voida meetvurstin tai muiden kestomakkaroiden kohdalla täysin sulkea pois.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedote 26.3.2024: Suuri osa alkuvuoden hepatiitti E -tartunnoista on todennäköisesti peräisin meetvurstista

Ruokaviraston tiedote 7.3.2024: Meetvurstista todetun hepatiitti E-viruksen yhteyttä sairastumisiin selvitetään

 

Lisätietoa

  • erityisasiantuntija Elina Leinonen, p. 050 5667 207
  • jaostopäällikkö Annukka Markkula, p. 050 564 6175
  • osastonjohtaja Ville Kekkonen, p. 050 401 1852

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi