Henkilökunta

Hygieniavaatimukset edellyttävät, että elintarviketyöntekijä:

  • Pukeutuu elintarviketyön vaatimalla tavalla
  • Huolehtii henkilökohtaisesta hygieniasta niin, että elintarvikkeet ja niiden kanssa kosketuksissa olevat pinnat eivät saastu
  • Menettelee lainsäädännössä elintarviketyölle asetettujen hygieniamääräysten mukaisesti.

Henkilökohtaiseen hygieniaan kuuluvat pukeutuminen sekä omasta terveydestä ja puhtaudesta huolehtiminen.

Hyvällä henkilökohtaisella hygienialla ja käsihygienialla voidaan ehkäistä tartuntatautien ja esimerkiksi kihomatojen leviäminen elintarvikkeisiin. 

Henkilön, jolla on elintarvikkeiden välityksellä mahdollisesti tarttuva tauti tai joka on tällaisen taudin kantaja tai jolla on esimerkiksi tulehtuneita haavoja, ihotulehduksia, ihovammoja tai ripulia, ei saa käsitellä elintarvikkeita tai oleskella mistään syystä elintarvikkeiden käsittelyalueella, jos olemassa on suoran tai epäsuoran saastumisen vaara. Elintarvikealan yrityksen työntekijän, jolla on tällainen sairaustila ja joka saattaa joutua kosketukseen elintarvikkeiden kanssa, on välittömästi ilmoitettava sairaudesta tai oireista, ja mikäli mahdollista niiden aiheuttajista, työnantajalleen.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023