Usein kysyttyä salmonellavalvonnasta

Mikä salmonella on?

Salmonellat ovat bakteereita, jotka voivat aiheuttaa mm. vakavan suolistotulehduksen. Salmonellatartunta voi olla myös oireeton. Salmonellat ovat suolistobakteereita, mutta ne säilyvät hengissä myös suoliston ulkopuolella. Nisäkkäät, linnut ja matelijat voivat toimia oireettomina salmonellabakteerin kantajina, ja salmonella voi levitä niiden ulosteista ympäristöön. Salmonellatyyppejä on olemassa yli 2 000.

Mikä on salmonellavalvontaohjelma?

Euroopan unioniin liittymisen yhteydessä vuonna 1995 Suomelle hyväksyttiin kansallinen salmonellavalvontaohjelma. Ohjelman tavoitteena on pitää salmonellan esiintyminen tuotantoeläimissä alle 1 % tasolla ja niistä saaduissa elintarvikkeissa alle 0,5 % tasolla vuosittain. Se mahdollistaa Suomelle ns. erityistakuut, eli oikeudet vaatia maahantuotavalta sian-, naudan- ja siipikarjanlihalta sekä kananmunilta salmonellatutkimuksia ennen maahantuontia.

Tuhoutuuko mahdollinen salmonella kuumentamalla?

Kyllä. Ruoan kuumentaminen kuplivan ja höyryävän kuumaksi riittää tuhoamaan salmonellabakteerit. Uunissa paistettavan lihan riittävä kuumennus kannattaa varmistaa käyttämällä lihalämpömittaria. Siipikarjanlihan sisälämpötila +75°C ja muun lihan sisälämpötila +70°C on riittävä. Jos liha syödään raakana tai roseena, niin bakteerien tuhoutumista ei voi täysin taata.  

Salmonella elintarvikkeissa

Voiko raakaa jauhelihaa syödä?

Raa´assa jauhelihassa on paljon erilaisia bakteereita. Raaka jauheliha pitää aina säilyttää jääkaapissa ja noudattaa viimeinen käyttöpäivä -merkintöjä. Jauheliha pilaantuu herkästi. Raakaa jauhelihaa ei pidä syödä vaan se pitää kypsentää ennen syömistä.

Ovatko kinkkuleikkeet salmonellan suhteen turvallisia?

Kinkkuleikkeet kuumennetaan valmistettaessa, jolloin lihassa mahdollisesti olevat bakteerit kuolevat. Kinkkuleikkeitä voi syödä turvallisesti.

Lapsellani on ripuli ja minullakin on huono olo. Söimme eilen makaronilaatikkoa. Voiko meillä olla salmonella?

Ripuliin sairastumiselle voi olla monta syytä. Salmonellan tarttuminen kypsän makaronilaatikon välityksellä on erittäin epätodennäköistä. Jos epäilette ruokamyrkytystä, olkaa yhteydessä terveyskeskukseen ja/ tai kunnan elintarvikevalvontaan. Lisätietoa: THL

Voiko salmonellaa olla broilerin-, sian tai naudanlihassa?

 Suomessa tuotetussa lihassa, joka päätyy kuluttajalle, salmonellan esiintymisen todennäköisyys on hyvin pieni. Lihasiipikarjassa salmonellaa todetaan tuotantotiloilla joitakin tapauksia vuosittain. Tällaisten erien liha kuumennetaan teollisuudessa. Kansainvälisesti vertailtuna salmonellaesiintyvyys Suomessa on poikkeuksellisen matala.

Suomessa myynnissä olevaa broilerin-, sian- ja naudanlihaa sekä niistä valmistettavia tuotteita tutkitaan jatkuvasti mm. viranomais- ja omavalvonnan puitteissa. Lihaleikkaamoista otetuista kotimaisista broileri- ja sianlihanäytteistä ei ole löytynyt salmonellaa vuoden 2008 jälkeen. Naudanlihasta salmonellaa on todettu yksittäisissä näytteissä vuosina 2011 ja 2016. Salmonellan esiintyvyyttä kaupan broilereissa on lisäksi tutkittu erillisinä tutkimushankkeina vuosina 2000 ja 2004, jolloin salmonellaa ei todettu lainkaan. 

Koska siipikarjan osalta salmonellasta ei koskaan päästä täysin eroon, on kotikeittiössä syytä muistaa huolehtia hyvästä hygieniasta ja käsitellä raakaa siipikarjanlihaa erillään sellaisenaan syötävistä elintarvikkeista.

Voiko kananmunassa olla salmonellaa?

Vain jotkut salmonellat, kuten Salmonella Enteritidis, voivat päätyä kananmunan sisälle ja säilyä siellä hengissä. Jos kanalla on sellainen salmonellatartunta, joka ei siirry kanasta muniin, sen tuottamien munien pinnalla voi olla salmonellabakteereita ulosteiden kautta. Tätä estetään hyvällä tuotantohygienialla ja tarkastuksilla.

Saako raakoja kananmunia syödä?

Kotimaisia kananmunia voi syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Myös kakkutaikinaa, majoneesia yms., johon on sekoitettu raakaa kananmunaa, voi maistella, koska salmonellaa esiintyy suomalaisissa munintakanoissa vähän. Kovaksi keittämällä tai paistamalla kypsäksi mahdollinen salmonella tuhoutuu kananmunasta.

Miten kananmunia pitää käsitellä?

Kananmunia voi käsitellä normaaliin tapaan. Kaikessa ruoanvalmistuksessa on syytä kuitenkin muistaa hyvä hygienia ja opetella muutama perusniksi turvalliseen ruoanvalmistukseen.

Pitääkö kädet pestä kananmunien käsittelyn jälkeen?

Aina, kun on käsitellyt kananmunan kuoria, on hyvä pestä kädet, sillä kananmunat eivät koskaan ole täydellisen puhtaita.

Maatilat

Mitä tiloilla tapahtuu kun salmonella todetaan?

Kun salmonella on tilan eläimistä todettu, läänineläinlääkäri antaa tilalle kirjallisen päätöksen, jolla rajoitetaan muun muassa eläinten siirtoja ja eläimistä saatavien tuotteiden siirtoja. Päätöksen tarkoituksena on estää tartunnan leviäminen ja helpottaa tartunnan nopeaa hävittämistä. Salmonellan vuoksi annetut rajoitukset kieltävät muun muassa munien luovuttamisen muualle kuin joko pastöroitavaksi tai asianmukaisesti hävitettäväksi. Lisäksi eläinten teurastaminen tällaiselta tilalta on mahdollista, mutta vain erityisjärjestelyin, jotka takaavat sen, ettei tartunnasta aiheudu vaaraa sen enempää kuluttajalle kuin muille tuotantotiloille tai teurastamolle. Käytännössä eläimet teurastetaan tällöin muista erillään ja liha sekä teurastuksen sivutuotteet ohjataan kuumennusprosessiin, joka tappaa salmonellabakteerit.

Jos naudoissa todetaan salmonellatartunta, miten estetään tartunnan leviäminen maidon ja lihan välityksellä ihmisiin?

Kliinisesti sairaita nautoja ei saa toimittaa teurastettavaksi. Nauta, joka on oireeton salmonellatartunnan kantaja, voidaan teurastaa erityisjärjestelyin, jotka takaavat sen, ettei tartunnasta aiheudu vaaraa sen enempää kuluttajalle kuin muille tuotantotiloille tai teurastamolle. Erityisjärjestelyt tarkoittavat sitä, että eläimet teurastetaan tällöin muista erillään ja liha sekä teurastuksen sivutuotteet ohjataan kuumennusprosessiin. Salmonellatilalta voidaan toimittaa maitoa meijeriin ainoastaan pastöroitaviin maitotuotteisiin. Pastörointi tuhoaa mahdollisen salmonellan maidossa. Salmonellatilalta ei saa luovuttaa suoraan kuluttajille nk. tinkimaitoa.

Mistä salmonellaa voi tulla tuotantoeläintiloille?

Salmonella voi olla peräisin rehusta tai se voi tulla tilalle ihmisten, uusien tilalle tuotavien eläinten, luonnoneläinten tai tavaroiden mukana. Eri ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä pyritään estämään salmonellan pääsy tilalle mahdollisimman tehokkaasti. Lisää tietoa Eläinten terveys ETT ry:n internetsivuilla.

Onko kalkkunatiloilla todettu salmonellaa?

2000-luvulla on löytynyt vuosittain keskimäärin vain 1-2 positiivista kalkkunaparvea, jonain vuonna ei yhtään.

Salmonella rehuissa ja lannoitteissa

Rehujen salmonellavalvonnasta tietoa Ruokaviraston sivuilla Rehujen salmonellavalvonta

Voiko koiran- ja kissanruoissa olla salmonellaa?

Teollisesti valmistetuissa koiran ja kissojen kuivamuonissa tai säilykkeissä ei ole todettu salmonellaa. Sen sijaan koirille tarkoitetuissa eläinperäisistä sivutuotteista valmistetuissa rehuissa, kuten siankorvissa ja muissa paistetuissa ruhon osissa todetaan satunnaisesti salmonellaa. Näiden tuotteiden käsittelyssä on syytä noudattaa hyvää hygieniaa.

Voinko jatkaa koirani raakaruokintaa turvallisesti?

Koiran ruokinta kypsentämättömillä rehuilla on turvallista, jos raaka-aineet ovat laadukkaita ja ne hankitaan luotettavalta myyjältä sekä niiden käsittelyssä noudatetaan hyvää hygieniaa.

Voiko kanankakkaa käyttää lannoitteena?

Voi. Suomessa myytävät kanankakkalannoitteet on valmistettu hyväksytyissä laitoksissa. Laitoksessa lanta kuumennetaan siten, että salmonella, jos sitä mahdollisesti on raakalannassa ollut, tuhoutuu.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023