Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Elintarvikekontaktimateriaalin aiheuttama kemiallinen riski elintarvikkeelle syntyy materiaalista elintarvikkeeseen siirtyvistä ainesosista (= migraatio). Käytännössä aineita siirtyy aina jonkin verran, kun materiaali on kosketuksessa elintarvikkeeseen. Oleellista riskin arvioimisessa on siirtyvien aineiden haitallisuus ja määrä.

Kemiallisten aineiden siirtymiseen kontaktimateriaalista vaikuttavat mm.

  • Siirtyvän aineen pitoisuus materiaalissa – mitä suurempi pitoisuus, sitä suurempi määrä voi siirtyä.
  • Siirtyvän aineen molekyylipaino – pieni molekyylikoko helpottaa siirtymistä.
  • Kontaktimateriaalin paksuus ja materiaalin tiiveys voivat hidastaa/estää siirtymistä (Rajapaksuus tarkoittaa sitä kontaktimateriaalin paksuutta, jonka jälkeen migraatio ei enää kasva, vaan tasoittuu).
  • Elintarvikkeen ominaisuudet, mm. rasvaisuus ja happamuus lisäävät siirtymistä.
  • Elintarvikkeen lämpötila – siirtymä kasvaa moninkertaisesti jokaista 20 C:n lämpötilanousua kohti.
  • Pitkä kosketusaika elintarvikkeeseen mahdollistaa suuremman siirtymän. Migraatio on verrannollinen ajan neliöjuureen – se kasvaa kosketusajan alussa nopeasti, mutta tasoittuu loppua kohden.
  • Materiaalista siirtyvän aineen ja elintarvikkeen kemiallinen samankaltaisuus – samankaltainen liuottaa samankaltaista, esim. poolinen aine siirtyy helpommin pooliseen elintarvikkeeseen.
  • Suuri kosketuspinta-ala suhteessa astian/tarvikkeen tilavuuteen aiheuttaa suurimman siirtymän.

Migraation mekanismit ovat riippuvaisia mm. materiaalityypistä. Useasta eri materiaalityypistä koostuvassa kontaktimateriaalissa, migraatio voi tapahtua usealla eri tavalla, mm. diffuusiolla, liukenemalla, adheesion kautta tai set off-ilmiön johdosta. 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 18.6.2024