Kuluttajan keinot vaikuttaa elintarvikekontaktimateriaaleista aiheutuvaan kemikaalialtistukseen

Kuluttajan keinot kontaktimateriaaleista tulevan kemiallisen altistuksen minimoimiseksi

Tavallinen kuluttaja voi vaikuttaa omalla toiminnallaan kontaktimateriaaleista siirtyvien kemiallisten aineiden määrään ostamalla vain elintarvikekäyttöön tarkoitettuja astioita ja materiaaleja kotikeittiöön. Kontaktimateriaaleja pitää myös käyttää niiden käyttöohjeiden mukaan. Kuluttajalle myytävien kontaktimateriaalien pakkausmerkinnöissä tulee kertoa, mikäli materiaalin käytölle on rajoituksia esimerkiksi elintarvikkeen laadun tai sen lämpötilan tai kosketusajan suhteen. Kuluttajat eivät aina kiinnitä näihin merkintöihin huomiota, vaikka ne ovat erittäin tärkeitä ja noudattamalla niitä kontaktimateriaalista siirtyvien kemiallisten aineiden siirtymä saadaan minimoitua.

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää erittäin happamien tai rasvaisten ja kuumien elintarvikkeiden säilyttämiseen, koska nämä elintarvikkeiden ominaisuudet vaikuttavat oleellisesti siihen, paljonko kontaktimateriaalista siirtyy sen ainesosia elintarvikkeeseen. Esimerkiksi tavallinen muoviastia ei aina sovellu mikroaaltouunissa käytettäväksi tai kuuman ruoan säilyttämiseen. Mikrokuumennukseen kannattaakin valita sellainen astia, jossa on mikrokuumennuksesta kertova merkintä.

Usein kuulee kysyttävän, että voiko vanhoja jogurttipurkkeja, jäätelöastioita, maitotölkkejä yms. käyttää uudelleen elintarvikkeiden säilytyksessä ja pakastuksessa. Tällaiset pakkaukset on tehty kertakäyttöiseksi eikä niitä yleensä ole testattu valmistajan toimesta, soveltuvatko ne toistuvaan elintarvikekosketukseen. Kotioloissa niitä voi käyttää uudelleen harkiten esim. kuivien elintarvikkeiden säilytykseen. Sen sijaan rasvaisten, kuumien ja erittäin happamien elintarvikkeiden säilytykseen niitä ei kannata käyttää.  

On tärkeää käyttää vain pinnaltaan ehjiä astioita, koska jos pinta on rikkoutunut, astialla ei enää ole niitä ominaisuuksia, joita sillä alunperin on ollut. Perintönä saatuja vanhoja keramiikka-astioita tai kristallilaseja ei kannata käyttää päivittäin vaan tyytyä käyttämään niitä vain juhlahetkissä. Ulkomailta tuotuja, koriste-esineinä myytyjä astioita ei myöskään tule käyttää elintarvikekosketuksessa, koska ne sisältävät usein suuria määriä raskasmetalleja, jotka voivat liueta siinä pidettävään ruokaan.

Silloin, kun säilyketölkkiin tulee lommo, on vaarana, että tölkin mahdollinen sisäpinnoite rikkoontuu ja tinapellistä siirtyy metalleja purkissa säilytettävään elintarvikkeeseen. Aina pinnoitteen rikkoutuminen ei näy kunnolla silmällä. Mitä kauemmin lommoutumisesta on, sitä enemmän metalleja ehtii siirtymään elintarvikkeeseen. Sen vuoksi myymälästä ei kannata ostaa lommoista säilyketölkkiä, koska ei ole tietoa, milloin lommo on syntynyt. Jos lommo syntyy oman toiminnan tuloksena, voi purkin sisällön vielä käyttää, jos sen siirtää toiseen astiaan. Muutenkin avatun säilyketölkin sisältö kannattaa siirtää toiseen astiaan säilytykseen, jos sitä ei käytä kokonaan. Kun hapan elintarvike joutuu avauksen jälkeen hapen kanssa tekemisiin, se liuottaa helposti tölkistä metalleja siihen.

Kysymyksiä ja vastauksia kontaktimateriaalien käyttöön liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia kontaktimateriaalien pakkausmerkintöihin liittyen

 

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023