Astiahuolto

Astiahuolto on oleellinen osa elintarvikehygieniaa. Astiahuollossa on tärkeää ehkäistä ristisaastumista. Astiahuollon tulee olla mitoitettu valmistettavan ruuan määrän, ruokailijoiden määrän, ruuan laadun ja astioiden mukaan.

Astiahuollon suunnitelmaan kuuluvat:

  • likaisten astioiden keräily, lajittelu ja käsittely
  • astioiden pesu
  • puhtaiden astioiden kuivumisen järjestäminen
  • puhtaiden astioiden säilytys ja siirto käyttöpaikoille.


Koneellisen astianpesun vaiheet:

  1. Tarkista ennen pesua, että kone on puhdas, sihti ja muut osat ovat paikoillaan ja pesunestettä ja huuhteluainetta on riittävästi.
  2. Astiat tulee pestä noin tunnin kuluessa aterioinnista tai laittaa likoamaan veteen, johon on lisätty liotusainetta.
  3. Ennen koneellista pesua astiat on esihuuhdeltava irtolian poistamiseksi viileällä +35–+40 celsiusasteisella vedellä, jotta proteiinit eivät pesussa pala kiinni astiaan. Erillistä pesuainetta ei tarvita.
  4. Konepesussa paras lämpötila on +60–65 °C. Matalampi lämpötila heikentää pesutehoa, kun taas korkeampi polttaa lian kiinni astioihin. Riittävä lämpötila sulattaa rasvan, nopeuttaa pesuaineen ja lian välisiä kemiallisia reaktioita, lisää lian liukenevuutta ja tuhoaa mikrobeja.
  5. Huuhteluveden lämpötilan tulee olla +80–85 °C. Kuumuus tuhoaa mikrobeja ja nopeuttaa astioiden kuivumista. Myös huuhtelukirkaste nopeuttaa astioiden kuivumista.
  6. Pesun jälkeen kone, sihti ja muut osat on irrotettava ja pestävä huolellisesti. Pinnat tulee pyyhkiä ja luukut jättää auki.

Konepesun aikana pesulämpötiloja on hyvä seurata, ja lämpötilojen seuranta tulee liittää myös omavalvontaan.

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023