Luomuelintarvikkeen valmistus

Valmistaessa luomuelintarvikkeita varmista, että seuraavat asiat toteutuvat:

  1. Valvo, että valmistamasi tuotteen maatalousperäiset raaka-aineet on ostettu luomuvalvontaan kuuluvalta toimijalta. Pyydä luomutuotteen myyjältä kopio hänen voimassa olevasta luomutodistuksesta. Tarkasta luomutodistuksesta, että myyjällä on oikeus myydä kyseistä tuotetta ja että se on voimassa.
  2. Huolehti luomutuotteen vastaanottotarkastuksesta. Varmista, että vastaanotettu tuote on luomua tarkastamalla saateasiakirjoista seuraavat asiat:
  • luomutuotteen nimen kohdalla maininta ”luomu”
  • tuotetta valvovan valvontaviranomaisen tunnus, sama tunnus tulee löytyä myös tuotteen pakkausmerkinnöistä
  • tuotteen lähettäjän nimi ja sitä valvovan viranomaisen tunnus
  • kuljetusliikkeen tiedot
  • myyjän nimi ja osoite
  • erätunnus

Huomio, että yllä olevat merkinnät tulee löytyä saateasiakirjastasi, kun lähetät luomutuotteen ostajallesi.

  1. Pidä kirjaa valmistus- ja pakkauslinjaston puhdistuksista ja valvo niiden tehokkuutta.
  2. Luomutuotteiden valmistuksessa noudata tarkoin erilläänpitovaatimuksia varastoissa ja tuotantolinjoilla. Muista tarkastaa raaka-aineet aina ennen niiden käyttöä, että ne ovat reseptin mukaiset.
  3. Valvo oikean pakkausmateriaalin käyttöä luomutuotteessa. Pidä kirjanpitoa pakkausmateriaalin vaihdosta sekä siirryttäessä luomusta tavanomaiseen että tavanomaisesta luomuun.
  4. Varmista, että valmistettavan tuotteen resepti vastaa luomutuotteen koostumusvaatimuksia. Luomutuotteissa saa käyttää vain luomuasetuksessa sallittuja lisäaineita ja apuaineita.
  5. Huolehti, että luomutuotteiden merkinnät vastaavat luomulainsäädännön vaatimuksia.
  6. Tee ajantasaiset kirjaukset omiin muistiinpanoihin ja taseeseen. Muista kirjata myös hävikki.
  7. Muista tehdä alihankintasitoumus alihankkijasi kanssa, mikäli ostat esim. varastointipalvelun luomutuotteelle ulkopuoliselta toimijalta. Ilmoita alihankkijastasi myös Ruokaviraston luomuvalvontaan.
Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023